Amerikansk ambassadør besøker Tibet

Etter flere avslag fra kinesiske myndigheter, reiste USAs ambassadør Terry Branstad, søndag til Tibet som første amerikaner på fire år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden sin forgjenger, USAs ambassadør til Kina Max Baucus, reise til Tibet i 2015 har Kina innvilget noen søknader om besøk i landet. Branstad vil reise i Tibet i fem dager og sier han vil treffe lokale ledere, skoler og besøke kulturelle og religiøse steder.

– Dette besøket vil gi ambassadøren en mulighet for å møte lokale ledere og diskutere spørsmålene rundt restriksjonene på religionsfrihet og ivaretakelsen av tibetansk kultur og språk, sier en talsmann for ambassadøren.

Ambassadøren imøtekommer sin mulighet til å reise til Tibet med å oppfordre Kinas myndigheter til å tilsvarende tillatelser til alle amerikanske borgere.

Fem av totalt ni søknader fra amerikanere om reise til Tibet i fjor, deriblant en fra ambassadøren selv, ble avvist av kinesiske myndigheter. Avslagene begrunnes blant annet med spesielle «geografiske» eller «klimatiske forhold».

Kina blir beskyldt for å drive politisk og religiøs undertrykkelse av befolkningen i Tibet, men avviser dette. Siden 2009 har minst 150 tibetanere satt fyr på seg selv i protest mot Kinas tilstedeværelse i landet. I

I år er det 60 år siden tibetanere gjorde opprør mot kinesiske myndigheter, men ble slått ned. Siden den gang har landets religiøse leder, Dalai Lama, levd i eksil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden