Slår beina under cannabisforskning i USA

Video: Slår beina under cannabisforskning i USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cannabis brukt i forskning er annerledes enn den som er tilgjengelig på gata eller til og med i apoteket, viser amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA forberedes cannabis til forskningsformål av et nasjonalt senter på lisens fra narkotikabyrået DEA. Forskning kartlegger alt fra virkninger og bivirkninger til medisinsk bruk.

Imidlertid har forskere ved University of Northern Colorado påpekt et problem. Det de pleier å ha i laboratoriet stemmer ikke overens med det brukere får kjøpt på gata eller til og med i stor grad i godkjente utsalgssteder.

– Byråets avling ser ikke ut som marihuana (tørkede cannabisblader, journ.anm) og lukter heller ikke som marihuana, forteller artikkelforfatter Anna Schwabe til magasinet Nature.

Dyrker ikke gate-cannabis

Så langt har ingen institusjoner i USA fått lov til å dyrke fram sine egne cannabisarter, alt kommer fra DEA. Samtidig er mye av forskningen på plantene premissleverandør for cannabispolitikken verden over.

I USA er cannabis til medisinske formål tillatt i 29 stater. I Europa har 16 land ordninger for medisinsk bruk av cannabisplanten, mens 21 har tillatt medisiner basert på planten. Flere stater i USA og europeiske land har avkriminalisert marihuana helt, eller opptil en viss mengde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av det nasjonale senteret i USA, som er underlagt Universitetet i Mississippi, Mahmoud Elsohly, sier at det er ikke deres jobb å lage noe som ligner på gate-cannabis.

– Vi er her for å tilberede standarisert materiale til forskning, sier han.

Studien kan du laste ned her.

Kraftigere stoffer på gata

Standarisert materiale i forskning er viktig, fordi det gjør studier sammenlignbare og etterprøvbare. Imidlertid inneholder cannabisplanter over 480 aktive ingredienser, 100 av dem såkalte cannabinoider, hvorav THC (D9-tetrahydrocannabinol) og CBD (cannabidiol) er kjente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schwabe og hennes kolleger påpeker i sin rapport at de sterkeste variantene til bruk i forskning har rundt 10 prosent av THC. Dette er under en tredjedel av det tilgjengelige gatevarianter inneholder. CBD-nivåene var under halvparten.

I Norge kommer det meste av cannabis til medisinske formål fra Nederland og firmaet Bedrocan, som leverer opptil 22 prosent THC og 9 prosent CBD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to dager siden kom det fram i en NRK-reportasje at effekten av hasj kjøpt på gata (tørkede blader sammen med harpiks) har blitt markant kraftigere de siste årene.

Mer likhet med hamp

I den amerikanske studien ble forskjellige typer forsknings-cannabis genetisk sammenlignet med medisinsk cannabis og gate-cannabis, basert på ti genetiske markører.

Sammenligningen viser at genetisk sett lignet forskningsplantene mest på industriell hamp, en plante i cannabisslekten, som blant annet kjennetegnes av lavt innhold av THC (men noen ganger høyere nivåer av CBD).

Forsknings-cannabis hadde til gjengjeld større mengder av nedbrytningsproduktene, såkalte cannabionoler (CBN).

Studien konkluderer med at forsknings-cannabis brukt i USA viser seg å være forskjellig både fra medisinsk cannabis og gate-cannabis, noe som også støttes av tidligere studier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen få studier tar for seg effekter av medisinsk cannabis som pasienter har kjøpt selv. En studie publisert i Frontiers of Pharmacology i mai i fjor viste mindre smerter, angst og depresjon, inntak av medisiner og forbedring av kognitive evner.

Mangler forskning

I tillegg fører de om lag hundre andre cannabionoider til en «cocktail-effekt» hos brukere, noe som stort sett har vært ignorert i forskningen.

– Det er i stadig større grad innlysende at andre virkestoffer i varierende konsentrasjoner har viktig betydning. Etter hvert som interessen for medisinsk cannabis øker, er det viktigere at forskningen om farer og fordeler ved bruk av cannabis gjenspeiler realitetene, skriver artikkelforattere.