Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken

Utdrag fra anbefalingsbrevet, som ble båret av to menn i Egypt for nesten 2000 år siden.
Utdrag fra anbefalingsbrevet, som ble båret av to menn i Egypt for nesten 2000 år siden. Foto: Lasse Biørnstad/forskning.no

Dette er et anbefalingsbrev som kanskje stammer fra 200-tallet e.Kr. Og det har mange hemmelige, kristne referanser.

Inne på biblioteket på Universitet i Oslo har de en spesiell samling mange kanskje ikke vet om. Over 2000 papyruser ligger i et spesialkonstruert rom, noen ganske komplette, mens andre bare er fragmenter.

Alle sammen kommer fra Egypt, og ble kjøpt inn til universitet mellom 1910 og 1936. Men selve papyrusene kan være opp mot 2000 år gamle, og inneholder alle mulige slags referanser og beskrivelser av livet i Egypt, som da var del av det Ptolemeeriket.

– De ble solgt av egyptiske antikvitetshandlere i Kairo som sendte bokser med papyrus til Europa. Innholdet i disse boksene var blandet fra litt forskjellige kilder, så vi vet i utgangspunktet ikke hvor de kommer fra, sier Anastasia Maravela til forskning.no.

Hun er professor i gammelgresk og jobber med å tyde og tolke papyrusene i samlingen. Det er ikke egyptiske hieroglyfer som må tolkes på de fleste av papyrusene, men gresk - som var det offisielle språket i Egypt på denne tiden.

– Hvis vi skal bestemme hvor de kommer fra, må vi se på referanser inne i tekstene.

Og det er alle mulige slags papyruser som etter mange århundrer har endt opp inne i biblioteket i Oslo. Noen inneholder klassisk gresk litteratur, mens andre er små og store rester fra et dagligliv som ikke har eksistert på nesten 2000 år.

Maravela forteller om ektepakter, instruksjoner til lokale byråkrater og kvitteringer - dokumenter som hadde passet like godt inn i vår egen tid.

Men det kan også skjule seg historiske skatter i dette biblioteket. Blant annet har det dukket opp dokumenter som tyder på at en egypter som også var romersk soldat hadde en hemmelig kone - siden romerske soldater ikke hadde lov til å gifte seg.

Og Anastasia Maravela mener hun kanskje har funnet noen spor som peker mot de aller tidligste lederne i den kristne kirken i Egypt - i et såkalt anbefalingsbrev.

Her peker Maravela ut den mulige referansen til «Amen» i anbefalingsbrevet. Foto: Lasse Biørnstad/forskning.no
Her peker Maravela ut den mulige referansen til «Amen» i anbefalingsbrevet. Foto: Lasse Biørnstad/forskning.no

Hemmelige kristne referanser

– Jeg tenker at dette dokumentet er et av de viktigste vi har i samlingen, sier Maravela, mens hun tar fram brevet.

Det er en kort tekst, og den var sannsynligvis rullet sammen mens den lå lagret i Egypt. Som du ser på bildet, har rullen symmetriske hull, som sannsynligvis er laget av mark. Brevet er skrevet på gresk, og blant annet basert på forskjellige referanser til steder og personer i teksten og etter å ha sammenlignet skriften med andre daterte tekster, mener Maravela at det stammer fra den andre delen av 200 tallet e.Kr.

På denne tiden var det fortsatt farlig å være kristen, og kristne ble forfulgt.

Hele papyrusfragmentet som har overlevd. Visse deler er vanskelige å tyde, forteller Maravela. (foto: Lasse Biørnstad/forskning.no)

Dokumentet er et anbefalingsbrev, som var en slags garanti for at du var noen man kunne stole på, når du reiste rundt i antikkens verden. Brevene ble vist fram av reisende og signert av kontakter på veien, som igjen kunne vises fram til nye forbindelser. Det blir beskrevet som et slags vennenettverk.

– Man kunne vise dette brevet til en forbindelse, kjente av kjente, og så vise fram hvem som var vennene dine. Dermed kunne man få hjelp eller bli introdusert til andre mennesker på veien, forklarer Maravela.

Men dette brevet har hemmelige, kristne referanser som er kjent fra andre, kristne anbefalingsbrev.

– Det var ikke meningen at alle skulle forstå disse referansene, men at visse grupper skulle skjønne at dette var noen som skulle hjelpes.

Dette anbefalingsbrevet ble tydeligvis båret av to menn, hvor det er brukt ord som tyder på at de var kristne. Maravela forteller blant annet om en forkortelse av ordet «katekumen» - som betyr at man er i ferd med å bli innført i troen.

Ellers oppfordrer brevet til at disse to skal bli tatt i mot i fred.

– Dette er et typisk uttrykk i kristne anbefalingsbrev.

Det er også en skjult referanse til Jesus og et symbol som kan tolkes som tallet 99 i det greske tallsystemet. Dette er en skjult referanse til ordet amen, hvis man summerer opp tallet til de greske bokstavene i amen, forteller Maravela.

Selve teksten i brevet er etterfulgt av massevis av underskrifter, som sannsynligvis er folk som disse reisende har besøkt på veien. Men hvem var disse menneskene?

Puslespill-arbeid

– Det er mange flere underskrifter enn det som er normalt for et slikt brev, sier Maravela.

Underskriftene tyder på at de har reist til mange forskjellige steder, blant annet i nåtidens Syria eller sørøst-Tyrkia og besøkt folk, men ett navn som Maravela mener å kunne tyde i samlingen underskrifter er Sotas.

– Denne mannen er kjent fra mange anbefalingsbrev, og han hørte hjemme i byen Oxyrhynchos i Egypt.

Dette var en viktig by i antikkens Egypt, og oldtidsbyen er også et av de rikeste funnstedene av papyrus i hele Egypt på grunn av eksepsjonelt gode bevaringsforhold.

Fra utgravningene ved Oxyrynchos, sør i Egypt på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Arthur Surridge Hunt
Fra utgravningene ved Oxyrynchos, sør i Egypt på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Arthur Surridge Hunt

Sotas er ingen hvemsomhelst. Gjennom søk i databaser over papyrustekster og arbeidet til andre forskere som jobber med papyrustekster om tidlig kristendom i Egypt, kan det virke som om han var en slags tidlig biskop i Oxyrhynchos, ifølge Maravela.

– Han blir aldri omtalt som biskop i noen kilder, men andre forskere har påpekt at han har funksjoner som man kan tenke seg at de tidlige kristne biskopene har, sier Maravela.

I detektivarbeidet til Maravela dukket det opp en annen viktig del av puslespill i 2016, da to forskere publiserte et etiopisk manuskript fra 1200-tallet og en oversettelse som faktisk inneholder en liste over alle de tidlige biskopene i Egypt i denne tidsperioden.

Igjen dukker Sotas opp i dette dokumentet, som sier at han var biskop i Oxyrhynchus rundt år 260-280, noe som klaffer med Maravelas dateringen av dokumentet. I tillegg dukker det opp referanser til en annen person som sannsynligvis har skrevet under på dette anbefalingsbrevet.

Disse kildene om de tidlige kristne lederne har blitt reprodusert og oversatt gjennom mange århundrer, så det er mye usikkerhet rundt disse dokumentene.

– Man vet for eksempel ikke om de originale forfatterne lager en idealisering av den tidlige kirkens historie og har funnet opp en liste, sier Maravela.

– Dette anbefalingsbrevet kan sannsynligvis bekrefte at disse menneskene faktisk eksisterte.

Men hva kan vi egentlig vite om hva dette brevet betyr?

En teori

Maravela er klar på at dette er hennes tolkninger av en fragmentert og delvis utydelig papyrus, men hun mener det begynner å tegne seg et bilde av de som bar dette brevet.

– Disse menneskene kan ha gått fra kristen gruppe til kristen gruppe i løpet av sin reise, og møtt de lokale kirkelederne.

– Så har de fått en underskrift og en anbefaling og gått videre. Alle disse menneskene som har skrevet under på anbefalingsbrevet er kanskje lokale ledere for kristne grupper en gang rundt siste halvdel av 200-tallet.

Denne papyrusen som befinner seg i samlingen på UiO er sannsynligvis ikke det originale reisebrevet heller. Flere tegn tyder på det kan være en kopi som ble skrevet av originalen da disse to mennene var på besøk i Oxyrhynchos. Maravela forteller at det var vanlig å ta en kopi til egne arkiver av slike type brev.

– Men dette arkivet har blitt spredt til mange forskjellige steder etter ulovlige utgravninger i Oxyrhynchos på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, forteller Maravela.

(Artikkelen er først publisert av forskning.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:26 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Siste nytt
03:26VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft
Populært