Bortføring for penger tar av i Nigeria

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av årets første tre måneder er 685 personer registrert bortført i Nigeria og 1.071 drept i vold knyttet til kriminelle handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldelige bortføringer for å oppnå løsepenger er ikke uvanlig sør i det oljerike landet, men ifølge landets øverste politisjef, Mohammed Adamu, begynner det å tegne seg en ny trend, der bortføringer også sprer seg til resten av landet.

Blant annet har bortføringer blitt stadig mer vanlig nordvest i landet, i hjemregionen til president Muhammadu Buhari.

Det er flere årsaker til økningen, inkludert vanskelige økonomiske tider, høyt press på sikkerhetsstyrkene som også trues fra flere hold og ikke klarer å følge opp. Politiet har ikke kapasitet til å bistå.

Den typiske kidnapperprofilen har endret seg dramatisk de siste årene, sier Nnamdi Obasi fra tenketanken International Crisis Group (ICG).

– Gjengene som er involvert nå virker bedre organisert, opererer i større grupper, med mer gjennomarbeidet logistikk og er mer vågale når de slår til, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der de tidligere gikk etter rike individer bortfører kidnappere i større grad hvem som helst, rik eller fattig.

Typiske tilfeller foregår ved at kidnappere bortfører ofre og holder dem fanget og torturerer dem, informerer familie og krever høye summer for å levere dem tilbake. Familie og venner skraper sammen pengene. Mange er i gjeld til kidnapperne i ettertid også.

Områder på landsbygda der det er for lite politi har blitt særlig utsatt.