Beskyttet journalist drept i Mexico

En reporter er funnet drept i en ferieby i Mexico torsdag, til tross for at han var satt på det føderale beskyttelsesprogrammet etter å ha mottatt dødstrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Francisco Romero befester Mexico som et av verdens farligste land for journalister.

Dette er det femte journalistdrapet i landet hittil i 2019.

Romero sto på Mexicos beskyttelsesprogram for aktivister og journalister, men ble funnet død i en blodpøl utenfor en nattklubb i hjembyen Playa del Carmen, ifølge statsadvokaten i delstaten Quintana Roo og AFP-reportere på stedet.

Romero leverte inn klage 12. april over dødstrusler han hadde mottatt. Romeros arbeid irriterte mange, også offentlig ansatte.

– Han hadde mottatt mange trusler. For mange trusler. Myndighetene i Mexico By visste om dem, sier kona Vera Rodriguez.

Organisasjonen Reportere uten grenser sier drapet offisielt gjør Mexico til verdens dødeligste land så langt i år. I 2018 havnet landet på tredjeplass på den lista, bak Afghanistan og Syria.

Romero hadde fire livvakter, men ifølge en rapport skal han ha sent dem hjem klokka 22 på kvelden. I tillegg skal han ha hatt en «panikknapp» med seg til enhver tid, slik at han kunne tilkalle hjelp hva han var i fare, men denne hadde han ikke med seg torsdag. Vitner sier han ble banket opp og skutt to ganger i ansiktet.

Mer enn hundre journalister er drept i Mexico siden 2000. Langt de fleste sakene er uoppklart.