Klimabekymring og Equinor-skepsis preger valget i Australia

Labor-leder Bill Shorten varsler strenge klimatiltak dersom han blir Australias nye statsminister.
Labor-leder Bill Shorten varsler strenge klimatiltak dersom han blir Australias nye statsminister. Foto: Lukas Coch / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende klimabekymring kan avgjøre valget i Australia. Labor-leder Bill Shorten lover å granske faren for oljesøl i Australbukta, der Equinor har letelisens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet Labor, ledet av Bill Shorten, leder med 51 prosent før valget 18. mai, ifølge Newspoll, en ledelse de har hatt i flere måneder foran statsminister Scott Morrisons regjeringskoalisjon.

Morrisons utsikter for gjenvalg kan havarere på nettopp klimafronten, to år etter at han holdt en kullklump foran landets Parlament og sa «ikke vær redd, den vil ikke skade dere», skriver BBC.

Klimakonsekvenser

To av tre voksne australiere mener klimaendringer er den største trusselen mot landets sikkerhet, ifølge Lowy Institute Poll. Befolkning har fått føle på kroppen følgene av miljøødeleggelser og global oppvarming. Med sommertemperaturer godt over 40 grader i store deler av landet og svakt ozonlag, ligger landet på verdenstoppen i hudkrefttilfeller. Men også ekstremværets andre følger bekymrer.

Statsminister Scott Morrison fremhever landets sunne økonomi og frykter at harde klimatiltak kan bli dyrt for australiere. Foto: Mick Tsikas / AP
Statsminister Scott Morrison fremhever landets sunne økonomi og frykter at harde klimatiltak kan bli dyrt for australiere. Foto: Mick Tsikas / AP

Siden årsskiftet har delstaten Queensland hatt ekstremtørke som utløste 120 skogbranner, etterfulgt av en hundreårsflom som tok livet av minst 500.000 husdyr, i tillegg til å true store deler av det ville dyrelivet i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken ble 13 aktivister pågrepet under en klimaprotest i Sydney. Samtidig har en gruppe aboriginer klaget Australias regjering inn til FN for å ha brutt deres rettigheter ved å ikke iverksette klimatiltak.

– Tidevannet stiger årlig og våre hjem, landområder og kulturminner oversvømmes, sier gruppen i en uttalelse.

Aktuelt: Historisk høyt nivå av CO2 i atmosfæren

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Equinor-motstand

Norske oljeletingsplaner har også blitt et tema i den australske valgkampen, etter at Equinor sikret seg to letelisenser i Australbukta, med mulighet for boring allerede i 2020. Planene har utløst protester i landet, med plakater med påskrifter som «no way, Norway!". Mange australiere frykter både oljelekkasjer, klimagassutslipp og svekket naturmangfold.

Surfere i byen Torquay i Victoria demonstrerer mot Equinors planer om oljeleting i Australbukta 20. april i år. Foto: Adam Snow/surfrider Foundation Australia / NTB scanpix
Surfere i byen Torquay i Victoria demonstrerer mot Equinors planer om oljeleting i Australbukta 20. april i år. Foto: Adam Snow/surfrider Foundation Australia / NTB scanpix

– Dersom jeg blir valgt, vil det å iverksette en vurdering av oljesølfaren ved bukta være noe av det første jeg gjør. Saken er viktig for mange av dem som bryr seg om kystlinjen, sier Labor-leder Bill Shorten, ifølge Canberra Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Shorten får kritikk av senator Simon Birmingham i regjeringspartiet Liberal, som mener Labor har snudd i Equinor-saken.

– I går ønsket de at det australske petroleumstilsynet NOPSEMA skulle få ta vurderingen selv. Dette er bare et forsøk på lokal populisme, sier han.

Aktuelt: 31 graders varme ved polarsirkelen i Russland

Kostnader ved kutt

Morrison har bygget valgkampen sin på Australias sterke økonomiske situasjon, til tross for at veksten har minket de siste månedene. Statsministeren har fremhevet viktigheten av klimatiltak, men fastholdt at store klimakutt kan ramme landets økonomiske stabilitet. Han har satt et mål om opptil 28 prosent klimagasskutt innen 2030. Shorten krever 45 prosent.

– Hva vil dine klimakutt koste det australske folket? spurte Morrison under en TV-sendt debatt.

– Regjeringen fremhever ofte kostnadene ved klimatiltak, men tar aldri opp kostnadene ved manglende klimatiltak, svarte Shorten.

Fakta om valget i Australia

* Valget holdes 18. mai og det skal velges representanter til alle 151 seter i representantenes hus og 40 av 76 seter i senatet.

* To hovedblokker kjemper om regjeringsmakten i Australia, regjeringskoalisjonen bestående av sentrum-høyre-partiene Liberal og National, i tillegg til venstresidens Labor.

* Småpartiene, miljøpartiet Greens, høyrenasjonalistiske One Nation og høyrepopulistiske United Australia Party kjemper også om seter i Parlamentet.

* Regjeringskoalisjonen har regjert siden 2013, men Australia har hatt seks endringer av statsministre på tolv år, ofte som følge av interne partistrider.

* Sittende statsminister Scott Morrison fra Liberal har drevet valgkamp på lavere skatt, sunn økonomi og flere arbeidsplasser. Innvandring og asylpolitikk har ikke stått like sentralt i årets valgkamp.

* Opposisjonsleder Bill Shorten har på sin side lovet flere klimatiltak, sosial rettferdighet og bedre utdanning og helsetjenester.

* Klimasaken har seilt opp som valgkampens hovedsak i år.

* Det er obligatorisk å stemme i Australia, med bøter til dem som ikke deltar.

Kilde: Newspoll, Wikipedia

Samleside: Her finner du alle sakene om global oppvarming