Migrantpolitikk preget stordebatt før EU-valget

En gruppe migranter sitter på dekk på redningsskipet Sea-Eye.
En gruppe migranter sitter på dekk på redningsskipet Sea-Eye. Foto: Rene Rossignaud / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ledende kandidatene i EU-valget diskuterte innvandring, nasjonalisme og USAs president Donald Trump da de møttes til debatt onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre journalister ledet debatten som varte i 90 minutter.

De seks kandidatene til å ta over som leder av EU-kommisjonen etter Jean-Claude Juncker, måtte hanskes med saker som arbeidsledighet blant unge, klimaendringer og skattepolitikk.

Meningsmålinger viser at høyrepopulistiske partier vinner terreng, men at etablerte partier vil fortsette å ha kontroll over forsamlingen.

– Nasjonalisme og egoisme er på frammarsj, sier Manfred Weber, den tyske favorittkandidaten i sentrum-høyre-partiet Europas folkeparti.

Norges regjering: Vil ha raskere saksbehandling for utvisning av asylsøkere

– Europas sjel

En av de mest omstridte EU-sakene har vært grensepolitikk og innvandring, etter at over 1 million migranter har ankommet kontinentet siden 2015. Migrantsaken har vært en velgermagnet for innvandrerkritiske partier i Østerrike, Storbritannia, Frankrike og Italia, en sak den nederlandske sosialistkandidaten Frans Timmermans mener tester Europas «sjel».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hver gang en person dør i Middelhavet, mister Europa en bit av sin sjel. Vi mister det vi er og våre verdier ved å ikke løse problemet, sier Timmermans, som også er EU-kommisjonens visepresident.

Rapport: Sultestreikende asylsøkere tvangsmates i USA

Aktuelt: Trump legger fram ny innvandringsreform

Trump og Putin

Timmermans sier det er første gang EU må håndtere en amerikansk president som mener «det er i hans interesse at Europa er svakt og delt».

USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin under et G20-møte i Hamburg. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin under et G20-møte i Hamburg. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Det er farlig for oss. Vi må stå opp mot Trump, men også Russlands president Vladimir Putin.

Den mest EU-skeptiske kandidaten, den konservative tsjekkeren Jan Zahradil, ønsker et EU som lar hovedstedene få tilbake kontrollen.

– Jeg foreslår et EU som er nedskalert, fleksibelt og desentralisert. Under mitt lederskap vil kommisjonen respektere nasjonal selvråderett, fremfor å belære eller bekjempe landene, sa han.

Rapport: – Norsk mediedekning av Russland er ensidig og nesten karikert