Redd Barna: Helsepersonell i krigsområder vet for lite om hvordan skadde barn bør behandles

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn rammes hardest av eksplosjoner i krig, men helsehjelpen er tilpasset voksne og helsepersonell har ikke opplæring i å behandle barn, ifølge Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksplosjoner er årsaken i tre av fire tilfeller der barn skades eller drepes i krig, ifølge en studie fra Redd Barna.

Den viser at barn får mer alvorlige skader enn voksne, men de har ikke tilgang til like god behandling fordi denne er tilpasset voksne militære, ifølge generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Studien er basert på FNs tall fra de fem landene der flest barn skades og drepes av krigshandlinger – Nigeria, Afghanistan, Irak, Syria og Jemen. I tillegg til omfang, har de sett på hva slags skader det er snakk om.

Ikke opplæring i å behandle barn

Eksplosjoner skjer ofte på bakkenivå, og fordi barn er lavere enn voksne, er de mer utsatt for alvorlige skader mot hode og overkropp.

Dessuten skades større deler av kroppen hos barn enn voksne.

Studien er gjennomført i samarbeid med forskningsgruppen Paediatric Blast Injury Partnership. De samarbeider også med Redd Barna om en håndbok for helsepersonell som behandler disse barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sannheten er at helsepersonell og leger i krigssoner ikke har fått opplæring i hvordan man skal behandle krigsskadde barn. Nesten alle lærebøker og prosedyrer er basert på forskning av skadde soldater, altså som regel veltrente voksne, sier general Michael von Bertele i forskningsgruppen.

Oljefondet må ut

Redd Barna krever dessuten at oljefondet trekker seg helt ut av våpenindustrien.

Oljefondet har aksjer i flere selskaper som produserer våpen og militært materiell til koalisjonen som kriger i Jemen. Hittil har koalisjonen utført nesten 20.000 luftangrep i Jemen, og i alle fall en tredel av disse har vært mot sivile mål, ifølge Lange.

– Gjentatte ganger har barn og sivile blitt drept med våpen som vi tjener penger på. Det er uakseptabelt for oss som eiere av oljefondet å være med på, sier generalsekretæren i Redd Barna.