Guaidó raser etter sperring av nasjonalforsamlingen

Opposisjonsleder Juan Guaidó taler på en pressekonferanse i Caracas tirsdag. Foto: Martin Mejia / AP / NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó taler på en pressekonferanse i Caracas tirsdag. Foto: Martin Mejia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsleder Juan Guaidó anklager regjeringen i Venezuela for å kneble de folkevalgte etter at adgangen til nasjonalforsamlingen tirsdag ble fysisk sperret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrker sperret tirsdag av nasjonalforsamlingen i Venezuela og hindret de folkevalgte i å ta seg inn i bygningen. Politi, agenter fra etterretningstjenesten SEBIN og nasjonalgarden deltok i aksjonen og oppga en bombetrussel som årsak.

Opposisjonsleder Juan Guaidó og andre folkevalgte mener derimot det er et påskudd for å hindre dem i å møtes. Guaido sier sikkerhetsstyrkene bruker rå makt og sier kongressen ble «okkupert av militæret».

– Vi er omringet av etterretningsagenter, sier den folkevalgte opposisjonspolitikeren Manuela Bolivar til AFP, og støtter Guaidós oppfatning om at agentene fra SEBIN bruker bombetrussel som et påskudd for å ta kontroll over den føderale bygningen.

Amnesty-anklager

Sperringen skjer samme dag som Amnesty International i en rapport konkluderte med at myndighetene i Venezuela trolig har begått forbrytelser mot menneskeheten i håndteringen av demonstranter og ba Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å etterforske hendelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 47 mennesker ble drept i løpet fem dager med protester i slutten av januar. Minst 33 av dem ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, seks andre ble drept av regjeringens tilhengere. Elleve av drapene var utenomrettslige henrettelser, ifølge Amnesty.

Hardt presset

Guaidó forsøkte å igangsette et opprør mot president Nicolás Maduro 30. april, men fikk bare med seg 30 medlemmer av de væpnede styrkene, og opprøret endte i to dager med blodige sammenstøt i stedet.

Siden det har Maduro trappet opp presset mot Guaidó og hans støttespillere, og mye tyder på at frykt og demoralisering har inntrådt i opposisjonen.

Venezuelas Høyesterett har i kjølvannet av opprørsforsøket besluttet at en rekke opposisjonspolitikere, som anklages for forræderi, opprør og konspirasjon, skal etterforskes. Visepresident Edgar Zambrano i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling er pågrepet, minst én har rømt til Colombia og tre har søkt tilflukt i andre lands ambassader.

Til sammen er 14 folkevalgte opposisjonelle anklaget så langt.