Duterte befester sin stilling etter valgseier

Filippinenes president Rodrigo Duterte styrker sin posisjon etter at flere lojale støttespillere nå er valgt inn i senatet.
Filippinenes president Rodrigo Duterte styrker sin posisjon etter at flere lojale støttespillere nå er valgt inn i senatet. Foto: Manman Dejeto / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Dutertes allierte ligger an til å vinne de fleste plassene i senatet, ifølge foreløpige resultater fra valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst åtte kandidater som har støtte fra Duterte, leder i kampen om de tolv senatorplassene som mandag sto på valg i det 24 seter store senatet.

Nærmeste opposisjonskandidat ligger på 14. plass, viser foreløpige resultater etter at 94 prosent av stemmene er telt opp. Det endelige resultatet er ventet om en ukes tid.

– Seieren til administrasjonens kandidater og utestengelsen av opposisjonens kandidater sender et kraftfullt budskap om at vårt folk brenner for stabilitet og kontinuitet i administrasjonens reformarbeid, sier Dutertes talsmann Salvador Panelo.

– De lengter etter et konstruktivt, ikke obstruksjonistisk, senat som kan hjelpe til med å meisle ut presidentens lovgivende agenda, legger Panelo til.

Opposisjonen håper imidlertid på å vinne ett eller to seter. Uansett utfall, skal opposisjonen fortsette sin kamp for rettferdighet, uavhengighet og velstand, uttaler Francis Pangilinan, valgkampleder for det liberale partiet, det største opposisjonspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Duterte er halvveis gjennom sin seks år lange periode. Hans presidentskap har utpreget seg med hard kamp mot narkotika, uortodoks lederstil, sjåvinistisk vitsing, og tilnærming til Kina.

Han var i sin tid kjent som en beinhard ordfører som kjørte rundt på en Harley Davidson-motorsykkel og jaktet på narkotikamisbrukere og kriminelle. Det ga ham kallenavnet Duterte Harry, etter Clint Eastwoods rollefigur Dirty Harry.