De stridende partene i Jemen møtes for samtaler i Jordan

Over 57.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) drept i krigshandlinger i Jemen. Krigen har ført til omfattende underernæring og sult i det som allerede før krigen var Midtøstens fattigste land.
Over 57.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) drept i krigshandlinger i Jemen. Krigen har ført til omfattende underernæring og sult i det som allerede før krigen var Midtøstens fattigste land. Foto: Hani Mohammed / AP

Representanter for regjeringen i Jemen og Houthi-opprørerne møtes i Jordan for samtaler samtidig som FN rapporterer om tilbaketrekning fra havner i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdagens møte i Amman will dreie seg om de økonomiske bestemmelsene i Hodeida-avtalen, som er en avtale opprettet mellom landets krigførende parter for nesten fem måneder siden. Det opplyser FNs spesialutsending til Jemen i en uttalelse mandag.

Den jemenittiske regjeringen og Houthi-opprørerne vil diskutere forvaltningen av inntekter fra havnene og hvordan disse skal brukes til å betale offentlige lønninger.

FN-kontrollører skal tirsdag gi sin nyeste rapport om fortsettelsen av tilbaketrekningen av Houthi-opprørere fra havnene i Hodeida, Salif og Ras Issa. Tilbaketrekkingen fra havnene er en del av våpenhvileavtalen som partene inngikk i Stockholm i desember.

Regjeringsallierte representanter har hevdet at tilbaketrekkingen kun var et spill for galleriet, og sagt at det er uklart hvem opprørerne egentlig har overlatt kontrollen av havnene til.

Observatører fra FN opplyste imidlertid tidlig søndag kveld at tilbaketrekkingen skjer i henhold til avtalen. Det er kystvakten som tar over ansvaret for sikkerheten i de tre områdene.

Hodeida er en av de viktigste havnene for varer som blir importert til Jemen, ikke minst for nødhjelp som over to tredeler av befolkningen trenger for å overleve. Over 24 millioner mennesker har nå behov for nødhjelp, ifølge FN.

Det er lagt opp til en høring i FNs sikkerhetsråd om situasjonene i Jemen på onsdag, dagen etter at tilbaketrekningen etter planen skal være gjennomført.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden