Fem ting Pompeo kan snakke om i Sotsji

Russland og USAs utenriksministre Sergej Lavrov (t.v.) og Mike Pompeo skal møtes igjen, her fra møte i Arktisk råd i Rovaniemi i Finland i forrige uke. Foto: Mandel Ngan / AP / NTB scanpix
Russland og USAs utenriksministre Sergej Lavrov (t.v.) og Mike Pompeo skal møtes igjen, her fra møte i Arktisk råd i Rovaniemi i Finland i forrige uke. Foto: Mandel Ngan / AP / NTB scanpix Foto: Mandel Ngan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Mike Pompeo behøver ikke frykte at han og motpart Sergej Lavrov skal slippe opp for ting å snakke om når de to møtes i Russland tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom USA og Russland har ikke vært mer komplisert og anspent siden den kalde krigen. USA har allerede sagt at utenriksminister Mike Pompeo skal til Sotsji for å møte Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov, men det er ennå ikke bekreftet fra Kreml at Putin faktisk kommer tirsdag.

Uansett er det ventet at den alvorlige situasjonen i Iran kan bli et sentralt tema for partene. Krisen har oppstått etter at iranerne varslet at de vil trekke seg fra deler av atomavtalen, ett år etter at USA gjorde det samme og gjeninnførte sanksjoner mot Iran.

Der er også flust av andre saker å diskutere.

Venezuela

Pompeo og Lavrov har de siste ukene bedt hverandres land holde seg unna kriserammede Venezuela, der Russland støtter sittende president Nicolás Maduro, mens USA støtter opposisjonsleder og selverklærte president Juan Guaidó.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kaller USAs støtte til en opposisjonell og hans forsøk på å styrte regjeringen for uansvarlig. Pompeo har uttalt at Maduro hadde vært villig til å gi fra seg makten og forlate Venezuela, om ikke Russland hadde overtalt ham til å bli.

Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte i april president Vladimir Putin for første gang.

Samtalene i Vladivostok hadde til hensikt å bryte ned USAs innflytelse og bygge opp under Russlands påvirkning på Koreahalvøya i kjølvannet av at forhandlingene mellom Kim og president Donald Trump brøt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har blant annet i et hissig utspill krevet at «tåpelige og farlige» Pompeo skal holdes unna samtaler i framtiden.

Valginnblanding

Rapporten fra spesialetterforsker Robert Mueller konkluderte ikke med at Trumps valgkampapparat samarbeidet med Russland, men dokumentert russiske forøk på å påvirke valget i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pompeo har lovet å slå hardt ned på innblanding eller forsøk på den slags og har advart Russland mot å prøve seg på valget i USA i 2020.

Russerne har hardnakket benektet at de forsøkte å påvirke valget for å få Trump inn i Det hvite hus.

Fanger

Russland fordømmer pågripelsen og saken mot Maria Butina, den eneste russeren som er pågrepet og dømt i forbindelse med den treårige etterforskningen av påstander om russisk påvirkning av amerikansk politikk.

Den amerikanske statsborgeren Paul Whelan sitter bak lås og slå i Russland. Sikkerhetseksperten er anklaget for spionasje og ble arrestert i Moskva i fjor.

Russland har tidligere avvist at en byttehandel er aktuelt, og det ble påpekt at Russland ikke behandlet folk som «pantobjekter» i diplomatisk spill.

Sanksjoner

USA innførte sanksjoner mot russere og russiske selskaper da Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014 og har påført landets økonomi stor skade.

USA, EU og Canada har også lagt til ytterligere sanksjoner, som følge av at Russland fortsetter å støtte separatister i øst i konflikten som til nå har tatt mer enn 13.000 liv.

Kan hende er USA på gli hva angå sanksjonene etter Ukrainas valg av ny president.