Norsk oljetanker fikk hull i skroget utenfor Emiratene

Det norske oljetankskipet Andrea Victory var et av fire skip som ble utsatt for sabotasje i Omanbukta.
Det norske oljetankskipet Andrea Victory var et av fire skip som ble utsatt for sabotasje i Omanbukta. Foto: Handout / AFP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de fire skipene som skal ha vært utsatt for sabotasje i Omanbukta, er norsk. Oljetankeren Andrea Victory har hull i skroget, men synker ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljetankeren, som er på drøyt 47.000 dødvekttonn, eies av Thome Ship Management, og det 14 år gamle skipet seiler under norsk flagg.

Rederiet opplyser i en kunngjøring at «en ukjent gjenstand» søndag forårsaket et hull i akterenden av skroget, men at det er verken fare for skadelige utslipp eller at skipet skal synke.

MT Andrea Victory ligger fortsatt utenfor kysten av havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater, og mannskapet bistår nå ifølge Thome Ship Management lokale myndigheter i granskingen av hva som kan ha skjedd.

Tidlig mandag morgen uttalte Saudi-Arabia at to av landets oljetankere var blitt sabotert søndag utenfor Fujairah. Oljetankerne er påført «betydelige skader», ifølge Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Den ene tankeren var på vei til Irans erkerival Saudi-Arabia for å lastes opp med råolje som skulle videre til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har så langt sagt hvem som sto bak sabotasjen. Emiratene anklager ingen spesifikke aktører for å ha stått bak sabotasjen, men i en uttalelse fra Abu Dhabi heter det at verdenssamfunnet må bidra til å sikre skipstrafikken.

– Å utføre sabotasjehandlinger mot kommersielle og sivile fartøy og true mannskapenes sikkerhet og liv er en alvorlig utvikling, heter det i uttalelsen.

Les mer om saken: Iran vil ha gransking etter sabotasje mot flere skip