PST: Ytterligere ti norske fremmedkrigere er trolig drept

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at flere norske fremmedkrigere er drept i Syria.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at flere norske fremmedkrigere er drept i Syria. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere 10 norske fremmedkrigere er trolig drept, mens 20 fortsatt er i live, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge PST er statusen til de rundt 100 personene med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å knytte seg til en ekstrem gruppe, som følger: 40 er drept, 40 har kommet tilbake til Norge eller reist til et annet land, mens 20 fortsatt er i live.

– I underkant av halvparten av dem som er i live, er kvinner, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Han understreker at tallene ikke er helt nøyaktige fordi det er vanskelig å få bekreftet informasjonen som kommer fra disse områdene.

Fram til nå har PST trodd at omtrent 30 fremmedkrigere med norsk tilknytning har overlevd borgerkrigen i Syria, men ifølge de ferske tallene har ti av disse mistet livet.

PST mener ifølge anslagene at minst to kvinner er døde, men hittil er ingen norske IS-kvinner blitt bekreftet drept. Minst elleve kvinner med norsk tilknytning har dratt til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria

Bernsen opplyser at 13 norske fremmedkrigere er etterlyst i Syria og Irak for pågripelse.

Blant de 100 personene med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å knytte seg til en ekstrem gruppe, har 60 norsk statsborgerskap, ifølge de nye tallene. Resten er knyttet til Norge på andre måter, blant annet gjennom familie og jobb.

Les også: Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge