Polen avlyser besøk fra Israel etter ny krangel

Flere tusen nasjonalister demonstrerte i Warszawa lørdag mot at USA har innført en lov som krever at jøder kompenseres for eiendom som ble tatt fra dem under holocaust. Nå har Polen avlyst et møte med Israel denne uka, fordi Polen mener delegasjonen fra Israel hadde til hensikt å ta opp nettopp slik kompensasjon på møtet, et tema Polen anser for å være ferdig snakket. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Flere tusen nasjonalister demonstrerte i Warszawa lørdag mot at USA har innført en lov som krever at jøder kompenseres for eiendom som ble tatt fra dem under holocaust. Nå har Polen avlyst et møte med Israel denne uka, fordi Polen mener delegasjonen fra Israel hadde til hensikt å ta opp nettopp slik kompensasjon på møtet, et tema Polen anser for å være ferdig snakket. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen har i siste liten avlyst et møte med Israel fordi delegasjonen ville ta opp hvordan jøder kan få tilbake eiendeler tatt fra dem under holocaust.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegasjonen fra Israel skulle kommet til Polen på tirsdag, men Polens utenriksdepartement opplyser i en pressemelding mandag at møtet er avlyst.

– Polen valgte å avlyse besøket med de israelske delegatene etter at det fra israelsk side ble gjort endringer i siste liten på sammensetningen av delegasjonen, heter det i uttalelsen.

Ifølge polske myndigheter indikerer den nye delegasjonssammensetningen at samtalene primært ville dreie seg om såkalt eiendomsgjenoppretting – at jøder får kompensasjon for det de mistet under holocaust eller få tilbake eiendeler.

Delegasjonen fra Israel, ledet av Avi Cohen-Scali, leder for Israels departement for sosial likestilling, skulle ha møter i Warszawa 13. mai.

Flere tusen nasjonalister i Polen demonstrerte lørdag i den polske hovedstaden mot en amerikansk lov som krever at utenriksdepartementet i USA følger med på om jødisk eiendom som ble stjålet i nazi-okkuperte land under krigen, returneres til ofrenes familier. USA ber også Polen kompensere jøder som mistet alt under holocaust.

Polens høyreorienterte regjeringsparti Lov og rettferdighetspartiet (PiS) og opposisjonen i sentrum og til venstre har sagt at USAs lov ikke vil få betydning for Polen.