Ugressmiddelprodusent førte lister over kritikere

Under årsmøtet til Bayer, som har kjøpt Monsanto, la demonstranter ut døde bier som en protest mot selskapets aktivitet. Monsanto utvikler genmodifiserte frø og står blant annet bak ugressmiddelet Roundup. Bildet er fra slutten av april og er tatt i Bonn i Tyskland. Foto: AP/NTB scanpix
Under årsmøtet til Bayer, som har kjøpt Monsanto, la demonstranter ut døde bier som en protest mot selskapets aktivitet. Monsanto utvikler genmodifiserte frø og står blant annet bak ugressmiddelet Roundup. Bildet er fra slutten av april og er tatt i Bonn i Tyskland. Foto: AP/NTB scanpix Foto: Martin Meissner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk politi har åpnet etterforskning av Monsanto som produserer ugressmiddelet Roundup, etter at det ble avslørt at selskapet har ført lister over kritikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig varsler bioteknologi- og legemiddelkonsernet Bayer at de har satt i gang undersøkelser i datterselskapet.

– Dette er ikke måten Bayer fører dialog med samfunns- og interessegrupper. Vi ber om unnskyldning for denne oppførselen, sier Bayer, som tok over Monsanto i fjor.

Personene som sto på listene, vil bli orientert av et advokatfirmaet som gjennomfører den interne granskingen. Bayer understreker likevel at det ikke er noen indikasjoner på at Monsantos kartlegging av kritikere var ulovlig.

Fransk politi har også satt i gang en etterforskning. Det var fransk presse som avslørte at Monsanto hadde ført lister med navn på omkring 200 forskere, journalister og politikere som har vært kritisk til selskapet og dets produkter.

Det franske TV-selskapet France Televisions opplyste søndag at de planlegger å anmelde selskapet.

Monsanto utvikler genmodifiserte frø og står blant annet bak ugressmiddelet Roundup med virkestoffet glyfosat som er svært omstridt. Nylig ble selskapet dømt til å betale millionerstatning til en kreftsyk amerikaner, og en kø av ytterligere søksmål venter.