To frigitte franske gisler tatt imot av Macron

Laurent Lassimouillas og Patrick Picque tas imot av president Emmanuel Macron. Foto: François Guillot /Pool Photo via AP / NTB scanpix
Laurent Lassimouillas og Patrick Picque tas imot av president Emmanuel Macron. Foto: François Guillot /Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To franskmenn som ble reddet av franske styrker etter å ha blitt bortført i Burkina Faso, har blitt tatt imot av president Emmanuel Macron.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Laurent Lassimouillas og Patrick Picque ble mottatt av Macron i militærbasen Villacoublay lørdag. De møtte Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore før de forlot det afrikanske landet.

Den nøye planlagte aksjonen for å redde gislene, ble iverksatt lengst nord i Burkina Faso natt til fredag. De franske turister var tatt til fange i den avsidesliggende nasjonalparken Pendjari i Benin 1. mai. Guiden deres ble funnet drept i nasjonalparken lørdag.

Storaksjon

Etter bortføringen gikk franske soldater og spesialstyrker fra den franske Barkhane-styrken, som er stasjonert i regionen, i gang med å lokalisere gjerningsmennene.

To av de franske soldatene ble skutt og drept da gisseltakerne åpnet ild på kloss hold. Fire av gisseltakerne ble drept i skuddvekslingen som fulgte, mens to kom seg unna.

Til sin store overraskelse fant ikke soldatene bare de to franske turistene, men også en amerikansk og en sørkoreansk kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sorg

President Emmanuel Macron uttrykte fredag sorg over de to offiserenes skjebne, men lovte fortsatt fransk støtte til Burkina Faso og Benin i kampen mot terrorisme i Sahel-regionen.

Hæren opplyser også at USA bisto med etterretningshjelp.

Den tidligere koloniherren Frankrike har i dag rundt 4.500 soldater i Mali, Burkina Faso, Niger og Tsjad. Den franske Barkhane-styrken bistår i kampen mot jihadistgrupper. Amerikanske spesialstyrker og droner er også operative i Sahel-regionen.

Burkina Faso har i de siste månedene blitt utsatt for stadig flere angrep utført av ulike grupper, blant dem Ansarul Islam, Støttegruppen for islam og muslimer (GSIM) og IS i Stor-Sahara (ISGS).