FN fortviler over sabotasje mot kampen mot ebola i Kongo

Helsearbeidere med en gutt som mistenkes for å være smittet av ebola i Beni i det østlige Kongo. Innsatsen mot sykdommen hemmes av mistenksomhet mot helsearbeiderne og voldelige episoder.
Helsearbeidere med en gutt som mistenkes for å være smittet av ebola i Beni i det østlige Kongo. Innsatsen mot sykdommen hemmes av mistenksomhet mot helsearbeiderne og voldelige episoder. Foto: Al-hadji Kudra Maliro / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending til Kongo går hardt ut mot rykter om at FN prøver å tjene på et ebola-utbrudd som har kostet over tusen mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leila Zerrougui, som leder FN-delegasjonen i Kongo, besøkte fredag Butembo i den østlige delen av landet. Der kalte hun spekulasjonene og ryktene om ebola-epidemien pur galskap.

Ifølge ryktene er det ingen epidemi på gang i det hele tatt, og FN prøver å forgifte folk for å tjene på en påstått epidemi.

Noen av FNs helseteam som er sendt til det lovløse og konfliktfylte området for å bekjempe epidemien, er blitt angrepet, og noen helsearbeidere er til og med blitt drept.

Les også: En drept i nytt angrep på ebola-senter i Kongo

Verste siden Vest-Afrika

Epidemien i Nord-Kivu-provinsen er den verste siden utbruddet i Vest-Afrika i 2014 til 2016 som kostet 11.300 mennesker livet. Hittil har 1.105 mennesker dødd av ebola siden august i Nord-Kivu, der Butembo befinner seg.

– Vi er her for å arbeide sammen med myndighetene, men vi vil også si til folk at det er ganske utrolig at de som er kommet for å hjelpe dere, blir angrepet, sa Zerrougui.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon WHO hadde håpet en ny vaksine kunne bidra til å stanse epidemien. Men i de siste ukene har WHO-tjenestemenn måttet innrømme at usikkerhet og lokale politikere som setter folk opp mot helsevesenet, undergraver innsatsen.

Les også: Over 500 døde av ebola i Kongo

Motvilje og mistenksomhet

Kampen mot den svært dødelige sykdommen er hemmet av en rekke væpnede angrep på helsepersonell og mistenksomhet og motvilje i mange landsbyer mot tiltak for å hindre spredning, som for eksempel sikre begravelser.

I april ble en lege drept i et angrep på sykehuset i Butembo, og 3. mai ble et begravelsesfølge angrepet i Katwa.

Usikkerheten i området er også et hinder. En rekke væpnede grupper er aktive i området rundt Butembo og i Beni-provinsen. Så sent som onsdag ble et titall mennesker drept i et væpnet angrep i Butembo.