WSJ: Trump ba McGahn avvise at ønske om Mueller-sparking er lovbrudd

President Donald Trump skal ha forsøkt å få sin tidligere sjefadvokat å nekte for at presidenten begikk et lovbrudd ved å be om at Mueller skulle sparkes. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
President Donald Trump skal ha forsøkt å få sin tidligere sjefadvokat å nekte for at presidenten begikk et lovbrudd ved å be om at Mueller skulle sparkes. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ba tidligere sjefadvokat Don McGahn hevde at presidentens ønske om å sparke Robert Mueller, ikke utgjorde et lovbrudd, ifølge Wall Street Journal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens forespørsel kom dagen etter at Mueller-rapporten kom ut, får avisen opplyst av kilder som er kjent med saken. McGahn avslo forespørselen fordi han ikke ønsket å involvere seg i bevisbildet i rapporten, utover sin egen forklaring til Mueller, skriver avisen.

– Vi oppfattet det ikke som en trussel eller noe kynisk. Det var en forespørsel, profesjonelt og ordentlig levert, sier McGahns advokat William Buck.

Trump skal ha bedt sin toppadvokat Emmet Flood be McGahn levere en uttalelse der McGahn stadfester at Trumps forespørsel om sparking, samt andre tilfeller der presidenten ba McGahn benekte nyhetssaker om forespørselen, ikke utgjorde hindring av etterforskningen.

Trump har nektet for at han har bedt noen sparke Mueller, som etterforsket Russlands valginnblanding da Trump vant valget i 2016. Presidenten har framholdt at han kunne sparket Mueller på egen hånd, dersom han ønsket det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mueller har ikke avdekket samarbeid mellom russere og Trumps valgkampstab. Bevisgrunnlaget er av en slik natur at Trump ikke kan frikjennes for hindring av etterforskningen, men Mueller har heller ikke kunne sikte Trump, gitt justisdepartementets anmodning om at det å sikte en sittende president kan ramme den utøvende maktens funksjon.

Les også: Trumps advokat Giuliani drar likevel ikke til Ukraina