Trump: – Ingen er fornøyde med Nord-Koreas missilaktiviteter

President Donald Trump sier at amerikanske myndigheter ser alvorlig på missilaktivitetene i Nord-Korea de siste dagene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump sier at amerikanske myndigheter ser alvorlig på missilaktivitetene i Nord-Korea de siste dagene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump sier torsdag at amerikanske myndigheter ser alvorlig på de siste dagenes missilaktiviteter i Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten sa til journalister i Det hvite hus at det var kortdistansemissiler Nord-Korea testet.

– Ingen er fornøyde med det. Vi får se hva som skjer. Jeg vet de ønsker å forhandle, de snakker om å forhandle, men jeg tror ikke de er klare til å forhandle, sa Trump.

Beskjeden kommer få timer etter at det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hevdet at Nord-Koreas leder Kim Jong-un ga grønt lys til testingen av langdistansemissiler, ikke kortdistanse slik Trump har uttalt. Kim skal ha vært til stede under oppskytingen.

Eskalering

Meldingen kom få timer etter at militæret i Sør-Korea meldte at nabolandet avfyrte flere uidentifiserte prosjektiler i østlig retning. Utskytingen ble gjort vest i landet torsdag ettermiddag lokal tid, ifølge en uttalelse fra det sørkoreanske forsvaret.

Det er andre gang på fem dager at det meldes om utskytinger fra Nord-Korea. Lørdag gjennomførte Nord-Korea flere utskytinger, hvorav minst en skal ha vært en ballistisk kortdistanserakett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdagens utskyting kom få timer etter at den amerikanske utsendingen Stephen Biegun ankom Seoul i Sør-Korea for å drøfte hvordan det kan skapes bevegelse i de fastlåste forhandlingene mellom USA og Nord-Korea.

Samme dag beskrev statlige nordkoreanske medier lørdagens utskytninger som en regulær og defensiv militærøvelse. De gjør også narr av Sør-Koreas kritikk av utskytingene.

Torsdag ble det også kjent at USA har tatt et nordkoreansk frakteskip i arrest. Amerikanske myndigheter sier skipet fraktet kull i strid med internasjonale sanksjoner mot landet.

Les også: USA øker toll på kinesiske varer – Kina lover mottiltak

Fastlåst

Forhandlingene om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet har vært fastlåst siden februar, da toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i Vietnam ble avbrutt uten resultat. Nord-Korea ønsket seg en lettelse i sanksjonene mot landet, men uten å få gjennomslag.

Kim har anklaget USA for å ha opptrådt uredelig i forhandlingene. Han har også uttalt at situasjonen på Koreahalvøya er fastlåst og i en kritisk fase.