Sikkerhetsrådet skal drøfte flyangrep mot Idlib

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet skal fredag drøfte den akutte situasjonen i den syriske provinsen Idlib, der regimet med støtte av Russland gjennomfører massive luftangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Tyskland, Belgia og Kuwait som på vegne av Sikkerhetsrådet har bedt om en gjennomgang av den dramatiske situasjonen med representanter for OCHA, FNs kontor for humanitære saker.

De tre landene er for tiden ansvarlige for Sikkerhetsrådets humanitære dagsorden.

De politiske reaksjonene følger av det syriske regimets intense flyoffensiv mot opprørskontrollerte områder i provinsene Hama og Idlib i det nordvestlige Syria. Over 150.000 mennesker er blitt fordrevet fra sine hjem bare den siste uken.

Angrepene retter seg også mot helsestasjoner og provisoriske sykehus som gir et grunnleggende helsetilbud til flere hundre tusen mennesker, opplyser FN. Minst tolv slike sykestuer er satt ut av drift. FN frykter at det ikke lenger er mulig å redde en våpenhvile i Idlib-provinsen som ble inngått i september i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag raste det harde kamper rundt flere landsbyer i Hama-provinsen. Regjeringsstyrkene forsøker å få kontroll over nøkkelpunkter som vil avskjære forsyningsrutene mellom det gamle festningsanlegget al-Madiq i Hama og Khan Sheikhoun i Idlib.

Tyrkisk-støttede opprørere sier at flyene slipper tønnebomber over husene til sivilbefolkningen som må rømme inn blant oliventrær og gjemme seg ute på jorder. Sivilforsvarsgruppen De hvite hjelmene opplyser at sivile er blitt drept og såret, men at situasjonen er uoversiktlig.