AP: Egypt og Saudi-Arabia oppmuntret militæret i Sudan til å avsette presidenten

Demonstranter i Sudan. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter i Sudan. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater benyttet folkeopprøret i Sudan til å bli kvitt Sudans president Omar al-Bashir, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens tusenvis av mennesker var samlet i gatene i Khartoum for å kreve president Omar al-Bashirs avgang, brukte Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater hemmelige kanaler for å oppmuntre militæret til å avsette ham, opplyser egyptiske og sudanske tjenestemenn til AP.

De tre arabiske landene er alle styrt av autoritære ledere som har slått hardt ned på demonstrasjoner og kravet om demokratiske endringer. Men de har samtidig opplevd Omar al-Bashir som et problem på grunn av hans nære bånd til islamister. Med tiden har de også blitt bekymret for Sudans stadig tettere kontakt med deres egne rivaler Tyrkia og Qatar.

Både egyptiske og sudanske tjenestemenn har bekreftet de hemmelige kontaktene med militæret i Sudan i ukene før Bashir ble avsatt og pågrepet av militæret.

Avsettelsen 11. april førte først til jubel blant demonstrantene, men de har siden fortsatt å protestere mot militærrådet som nå har makten, og krevd en sivil overgangsregjering og demokratiske endringer.

Ledere for protestbevegelsen forhandler fortsatt med generalene som Egypt, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater trolig regner som sine allierte.