Barna til svensk-norsk IS-kriger har ankommet Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svensk-norske IS-krigeren Michael Skråmos barn har ankommet Irak, opplyser Sveriges Radio. De er gjenforent med sin morfar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barna er gjenforent med sin morfar Patricio Galves i Arbil i Irak, ifølge Sveriges Radio.

– Det føles fantastisk. Jeg er kjempeglad. Alt virker bra, men jeg skal til sykehuset i morgen for noen av barna hoster litt, sier Galvez.

For noen uker siden meldte svenske medier at kurdiske myndigheter har gitt klarsignal til at den avdøde IS-krigerens sju små barn kunne fraktes til det svenske konsulatet i Arbil.

Barnas morfar Patricio Galvez har i en periode forsøkt å få barna hjem til Sverige, siden begge foreldrene er døde. Galvez reiste i april til Syria for å lete etter barna, som er mellom ett og åtte år gamle.

Michael Skråmo, som ble drept i Syria i mars, var norsk statsborger men født og oppvokst i Göteborg. Sammen med sin svenske kone, som også ble drept i Syria, hadde han sju barn. Barna har den siste tiden vært i flyktningleiren al-Hol i den kurdiskkontrollerte delen av Syria, og flere av dem skal være sterkt underernærte og syke.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere anslått at det til sammen er om lag 40 barn med norsk tilknytning i Syria i dag. 18 av dem er gjort rede for, og minst tolv av dem er foreldreløse.