Pamela Anderson besøkte Julian Assange i fengsel:

– Han er verdens mest uskyldige mann

Modellen møtte pressen etter fengselsbesøket. Se video.

Pamela Anderson kjemper for Julian Assange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespiller, modell og aktivist Pamela Anderson besøkte tirsdag WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i et fengsel i London, melder Guardian.

Pamela Anderson som hadde sitt store gjennombrudd med TV-serien «Baywatch» på 90-tallet har lenge støttet Assange. Hun startet blant annet et opprop for å få Wikileaks-mannen ut av fengsel.
Den tidligere Baywatch-stjernen besøkte også Assange flere ganger i Ecuadors ambassade i London.

Om Assange har hun sagt:

– Han er verdens mest uskyldige mann.

På vei ut av besøket i Belmarsh-fengselet i London snakket hun med pressen:

– Vi fortsetter kampen for hans liv, sa Anderson da.

Les også: Pamela Anderson kaster seg inn i hvaldebatten

– Uskyldig

Oamela Anderson på vei tilbake fra besøket med Aasange. Foto: Scanpix
Oamela Anderson på vei tilbake fra besøket med Aasange. Foto: Scanpix

Hun besøkte Julian Assange sammen med sjefredaktør i Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, melder Guardian.

– Han fortjener ikke å være i et et høysikkerhetsfengsel. Han har aldri begått et voldelig lovbrudd. Han er uskyldig, sa Anderson til den oppmøtte pressen i sør-øst-London ifølge Guardian.

– Vi må redde livet hans. Så alvorlig er det, la hun til.

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange er dømt til nesten ett års fengsel for i 2012 å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon, skriver NTB.

Dommeren sa det var vanskelig å forestille seg et mer alvorlig tilfelle av denne typen lovbrudd.

Før straffeutmålingen ba 47-åringen om unnskyldning. I et brev lest opp i retten hevder Assange at han i 2012 søkte tilflukt i Ecuadors ambassade fordi han var overveldet av frykt for å bli utlevert til USA.

Les også: Støtte til Julian Assange

Pågrepet på ambassade

Julian Assange motsetter seg utlevering til USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Julian Assange motsetter seg utlevering til USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Assanges ambassade-asyl varte i til sammen nesten sju år. I april tillot ecuadorianske myndigheter at britisk politi fikk komme inn i ambassaden for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren.

Kort tid senere ble det bekreftet at han i hemmelighet var siktet i USA og at amerikanske myndigheter vil ha ham utlevert – noe Assange i årevis hadde mistenkt.

Siktelsen i USA dreier seg om medvirkning til hacking og datakriminalitet.

Storbritannias avgjørelse om en eventuell utlevering av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til USA kan ta opptil et år, ifølge den britiske menneskerettighetsadvokaten Karen Todner.

Svensk påtalemyndighet krevde lenge å få Assange utlevert, men kravet ble til slutt droppet. I april kal imidlertid påtalemyndigheten ha uttalt at de nå vil foreta nye undersøkelser.

– En svensk anmodning om utlevering kan definitivt komplisere prosessen, sier Todner, som har spesialisert seg på utleveringssaker, til nyhetsbyrået DPA.

Les også: Meghan Markle får feminismekritikk etter fødselen for ikke å stille på sykehustrappa med den nyfødte

USAs krigføring

Bakgrunnen for at Assange i sin tid ble pågrepet i Storbritannia i 2010, var anklager om at han hadde begått seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, melder NTB.

Svensk påtalemyndighet krevde lenge å få Assange utlevert, men kravet ble til slutt droppet.

Assange-støttespillere demonstrerte onsdag utenfor domstolen i London hvor straffeutmålingen fant sted. Foto: Matt Dunham / AP
Assange-støttespillere demonstrerte onsdag utenfor domstolen i London hvor straffeutmålingen fant sted. Foto: Matt Dunham / AP

Assange var i 2006 med på å grunnlegge nettstedet WikiLeaks, som har publisert store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

I 2010 offentliggjorde nettstedet et videoopptak av et amerikansk kamphelikopter som drepte to journalister og flere andre sivile i Irak. Deretter ble flere hundre tusen amerikanske hemmelige dokumenter publisert.

WikiLeaks fikk igjen en rolle i amerikansk politikk under valgkampen i 2016, da nettstedet offentliggjorde informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton.

Deler av informasjonen antas å stamme fra russere som klarte å hacke seg inn på epostkontoer som tilhørte medlemmer av Det demokratiske partiet.

​Les også: Assange – hacker eller helt?

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Personvernpolicy