Iran kunngjør delvis tilbaketrekning fra atomavtalen

Irans president Hassan Rouhani ventes onsdag å kunngjøre en delvis tilbaketrekning fra atomavtalen med seks av verdens stormakter som følge av at USA trakk seg fra avtalen i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
Irans president Hassan Rouhani ventes onsdag å kunngjøre en delvis tilbaketrekning fra atomavtalen med seks av verdens stormakter som følge av at USA trakk seg fra avtalen i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran skal senere denne uka kunngjøre en delvis tilbaketrekning fra atomavtalen, ifølge to statlige medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsbyråene Isna og Tasnim meldte begge mandag at president Hassan Rouhani vil komme med kunngjøringen onsdag, nøyaktig ett år etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at USA ville trekke seg fra avtalen mellom Iran og seks av verdens stormakter.

Det er ventet at Rouhani forklarer hva en delvis tilbaketrekning innebærer i et direktesendt intervju med den statlige TV-kanalen IRIB onsdag kveld.

Hensikten med avtalen var å hindre Iran i å utvikle atomvåpen mot at sanksjonene mot landet skulle lettes. Men Trump trakk USA fra avtalen og gjeninnførte sanksjoner, inkludert en embargo av Irans viktige oljesektor.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har i en rekke rapporter meldt at Iran har respektert sin del av avtalen og redusert sin kjernefysiske virksomhet i betydelig grad.

De andre landene som undertegnet avtalen – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland, Kina og EU har prøvd å holde den i live og hindre at Iran trekker seg til tross for press og trusler om straffetiltak fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenestemenn fra Iran og de andre partene i avtalen skal møtes tirsdag i Brussel for å drøfte mekanismer for å omgå de amerikanske sanksjonene ved å sørge for at pengeoverføringer mellom iranske og europeiske selskaper ikke går direkte.

Les også: USA utplasserer hangarskip – advarer Iran

Irans utenriksminister ut mot USA

Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner

Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner