Fem vaksinasjonsarbeidere drept på få dager i Pakistan

Et barn i Lahore i Pakistan blir vaksinert mot polio. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB scanpix
Et barn i Lahore i Pakistan blir vaksinert mot polio. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en vaksinasjonsarbeider i Pakistan er drept i forbindelse med FNs kamp mot polio i landet. Dermed er fem personer drept så langt i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste offeret ble skutt i Bajaur-distriktet nordvest i landet natt til mandag, opplyser politiet.

FN-kampanjen har hjulpet Pakistan med å få kontroll over spredningen av sykdommen. Antall smittede barn har sunket fra 304 i 2014 til 12 i 2018. Men den nye voldsbølgen har ført til at mange vaksinasjonsarbeidere har truet med å boikotte den neste runden med vaksinasjoner.

Poliomyelitt forårsakes av polioviruset og kan føre til store og varige funksjonshemninger. I noen tilfeller er sykdommen også dødelig.

Islamistiske opprørere nordvest i Pakistan har tidligere drept hundrevis av helsearbeidere og politifolk som er satt til å passe på dem. Drapene skyldes frykt for at vaksinene gjør muslimske barn sterile.

Tidligere er det iverksatt militæroffensiver for å drive vekk opprørere fra basene deres slik at helsearbeidere skal kunne nå fram til barn i områder som tidligere var utilgjengelige.

Den nye voldsbølgen utgjør et alvorlig problem for Pakistans regjering fordi den kan føre til en oppblussing av sykdommen, mener sikkerhetsanalytikeren Fida Khan til DPA.