41 omkom i flybrann i Moskva

Videoer fra flyplassen viser det voldsomme dramaet som utspant seg i Moskva.

41 omkom i en flybrann på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, ifølge russiske myndigheter. President Vladimir Putin krever grundig etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene har gitt motstridende tall på antall omkomne etter ulykken søndag kveld, men sier det siste tallet er 41 omkomne.

Det var 73 passasjerer og fem besetningsmedlemmer om bord på Aeroflot-flyet, som er av typen Sukhoi Superjet 100. Blant de døde er to barn.

President Vladimir Putin sender sine kondolanser til ofrene.

– Putin sier også at etterforskningen skal være så grundig som mulig, heter det i en uttalelse fra Kreml. Statsminister Dmitrij Medvedev ber om at en spesialkomité etterforsker ulykken.

Sjokktilstand

Flyet skulle opprinnelig til Murmansk søndag kveld, men måtte returnere til Moskva etter at det brøt ut brann kort tid etter avgang. I videoer publisert på sosiale medier ser man flyet nødlande mens flammer og røyk velter ut av flyets bakdel.

Kort tid etterpå ble passasjerer evakuert gjennom de oppblåsbare nødskliene, samtidig som flammene utviklet seg i voldsom fart. Flyplassmyndighetene opplyser at brannen ble slukket raskt.

– Flammene slukte flyet. Denne skrekkelige tragedien skjedde rett foran oss. De som overlevde brannen, gikk rolig mot flyplassen. Jeg tror de var i en dyp sjokktilstand, sier vitnet Aljona Osokina.

Ingen indikasjon på berørte nordmenn

Pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD sier til VG at ambassaden i Moskva jobber med å få klarhet i om nordmenn er rammet etter flyulykken søndag.

– Utenriksdepartementet er kjent med at det har oppstått brann i et fly ved flyplassen Sjeremetjevo i Moskva. Så langt er det ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt, sier Kvammen Ekker.

(Saken fortsetter under)

Årsaken til brannen er ikke kjent, men flyselskapet Aeroflot bekrefter at det har vært en teknisk feil i en av flymotorene. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Årsaken til brannen er ikke kjent, men flyselskapet Aeroflot bekrefter at det har vært en teknisk feil i en av flymotorene. Foto: Moscow News Agency / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ukjent årsak

Årsaken til brannen er ikke kjent, men flyselskapet Aeroflot bekrefter at det har vært en teknisk feil i en av flymotorene. Lokale medier har skrevet at flyet kan ha blitt truffet av et lyn.

Ifølge russiske nyhetsbyråer var det en passasjer som oppdaget brannen og varslet besetningen på flyet. Piloten skal så ha snudd flyet og dratt tilbake til Moskva.

Flyet tok av fra Sjeremetjevo klokka 18.02 og gjennomførte en nødlanding klokken 18.30, opplyser flyplassen.

Russiskprodusert

Flytrafikken var en periode stengt etter ulykken, men den skal nå være åpnet igjen på én av rullebanene i Moskva.

Flytypen Sukhoi Superjet 100 er den første nye russiskproduserte flymodellen siden oppløsningen av Sovjetunionen. Den ble lansert i 2011, men har ikke slått an i særlig grad utenfor Russland.

Det statlig eide flyselskapet Aeroflot opplyste i slutten av 2018 at de vil kjøpe ytterligere 100 fly av typen.

Personvernpolicy