IS-krigere trolig på vei mot Afghanistan

Afghanske soldater holder vakt i utkanten av Kabul. Det er frykt for at jihadister fra IS har begynt å sette kursen mot Afghanistan for å fortsette den «hellige krigen» derfra. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
Afghanske soldater holder vakt i utkanten av Kabul. Det er frykt for at jihadister fra IS har begynt å sette kursen mot Afghanistan for å fortsette den «hellige krigen» derfra. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix Foto: Rahmat Gul / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-jihadister som er blitt nedkjempet i Syria og Irak, antas å være på vei til Afghanistan for å krige videre og planlegge angrep mot USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer fra en amerikansk tjenestemann i Afghanistan. Den siste tiden har frykten økt for at gruppa satser på å vokse seg sterke igjen i Asia etter å ha lidd nederlag i Midtøsten.

– Vi vet at noen allerede har kommet seg tilbake hit, og at de forsøker å overføre kunnskap, ferdigheter og erfaring som de har tilegnet seg, framholdt nylig en amerikansk etterretningsoffiser i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Han mener det vil komme et nytt og stort terrorangrep mot USA innen ett år hvis ikke presset mot IS opprettholdes.

IS har den siste tiden hevdet å stå bak en rekke terrorangrep, hvorav det siste var rettet mot kirker og hoteller på Sri Lanka 1. påskedag.

Mandag dukket tilsynelatende IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi opp i en propagandavideo, for første gang siden 2014. Mannen på videoen hevder at IS vil fortsette kampen og at slaget vil vare helt til «dommedag».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor utholdenhet

I en fersk FN-rapport går det fram at IS i Afghanistan har mellom 2.500 og 4.000 medlemmer, omtrent like mange som det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon oppga for to år siden. Anslaget er det samme selv om det er blitt hevdet at tusenvis av jihadister er drept.

Ifølge den amerikanske senatoren Jack Reed, som sitter i forsvarskomiteen og som nylig var i Afghanistan, har den lokale IS-fløyen IS-K, både blitt større og fått økt kapasitet.

I 2017 var Pentagons vurdering langt mer optimistisk. Da ble det snakket om at IS ville være utryddet innen året var omme. Men NATOs operasjon i Afghanistan, Resolute Support, undervurderte gruppas utholdenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Briter og franskmenn

AFPs kilde kan ikke tallfeste hvor mange IS-krigere som befinner seg i Afghanistan for øyeblikket, men flere europeere fra blant annet Storbritannia og Frankrike skal være blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også at IS' tilstedeværelse i Afghanistan kan gjøre det vanskelig å forhandle fram en fredsavtale med Taliban, som har lovet å forhindre at Afghanistan brukes til å planlegge terrorangrep i utlandet.

Hvis ikke Taliban går med på å gjøre noe med problemet, vil Afghanistan aldri bli kvitt organisasjoner som er vendt mot andre land, mener tjenestemannen.

USA driver fortsatt luftkrig mot Taliban og andre opprørere i Afghanistan. Amerikanerne har blant annet sluppet en såkalt MOAB-bombe («alle bombers mor») mot jihadistenes tunneler og bunkere.

Men IS har likevel greid å fylle opp rekkene igjen med utenlandske krigere og lokale innbyggere på jakt etter en anstendig lønn.

IS-angrep øker

Selv om IS-K har lidd tap i Jowzjan-provinsen, har gruppa beholdt viktige stillinger i Nangarhar og Kunar øst i landet. Den har også greid å slå tilbake Taliban i disse områdene, og tusenvis av lokale innbyggere er fordrevet på grunn av kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har IS-K hevdet å stå bak et økende antall angrep i Kabul. I 2016 utførte gruppa seks høyprofilerte angrep. I 2017 steg det til 18, mens det i fjor endte på 24.

Samtidig er det trolig flere tidligere Taliban-medlemmer som nå regner seg som en del av IS.

Gruppa antas også å drive rekruttering via sosiale medier og på Kabuls universiteter, der de sikter seg inn mot studenter fra middelklassen og andre som forsøker å klatre sosialt.

– De ser etter menn som er blitt lært opp på skoler som blir betalt av koalisjonen. Det gjør det enda litt mer alvorlig, sier den ikke navngitte tjenestemannen til AFP.