Thailands konge kronet

Thailands konge Maha Vajiralongkorn under den omfattende seremonien lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
Thailands konge Maha Vajiralongkorn under den omfattende seremonien lørdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Maha Vajiralongkorn av Thailand er offisielt kronet, under en seremoni som startet med rensing i det kongelige palasset i Bangkok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av thailendere sto klare utenfor Grand Palace da kroningen startet klokken 10.09 lørdag morgen.

Kroningen, som ble sendt direkte på TV i Thailand, startet med en omfattende seremoni hvor kong Maha Vajiralongkorn ble renset i vann fra elver og dammer fra ulike steder i landet.

Kongen ble deretter plassert på en åttekantet trone for å bli salvet med vann fra 100 ulike kilder fra hele landet. Til slutt ble han utstyrt med en hvit paraply med ni lag, som symbol på at han er innsatt.

Langvarig prosess

Kong Maha Vajiralongkorn fikk også en 7,3 kilo tung krone laget av gull og diamanter på hodet i løpet av den overdådige seremonien.

Det er første gang på nesten 70 år at en konge krones i Thailand. Seremonien holdes over to år etter at 66-åringen overtok kronen. Hvorfor det har tatt så lang tid, vites ikke.

Den tre dager lange prosess begynte fredag og har en prislapp på bortimot 270 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning

Rett før kroningen, kunngjorde hoffet at den 66 år gamle monarken hadde giftet seg med Suthida Vajiralongkorn na Ayudhya (40), som han i flere år har hatt et nært forhold til. Thailand har dermed også fått en dronning.

Den tidligere flyvertinnen i Thai Airways fikk jobb i avdøde kong Bhumibols livgarde i 2013. Etter at kongen døde i 2016 og sønnen overtok tronen, ble hun forfremmet til general. Året etter ble hun også utnevnt til stedfortredende kommandør for kongens livvakt.

Kong Maha Vajiralongkorn levde i mange år et heller utsvevende liv i Europa, preget av fester, kvinnelige bekjentskaper og skandaler. Han har tidligere vært gift med tre andre kvinner og han har i alt sju barn.