Tyveriet som felte «bestefar-banden»

Video: Det spektakulære tyveriet som skulle felte «bestefar-banden».

Rundt et pubbord planla «bestefar-banden» innbruddet som skulle gi de penger, gull og dyre smykker.

2. april 2015: Utenfor en av Londons mest fasjonable smykkebutikker sitter den da 74 år gamle John Collins i en bil. Den pensjonerte mannen skal egentlig holde vakt, men sovner av.

Ingen forbipasserende reagerer på den parkerte bilen, men inne i smykkebutikken Hatton Garden utspiller det seg et drama som de færreste hadde sett for seg at kunne skje.

På innsiden av bygget jobber nemlig fire menn med å drille tre store hull gjennom en betongvegg for å komme inn i et hvelv der smykker, penger og gull for enorme summer ligger bevart.

Innbruddsligaen - nå kjent som «bestefar-banden» - er i ferd med å gjøre sitt siste kupp.

Les også: Foreldrene dømt for drapene i «Skrekkens hus». Nå snakker datteren ut.

Fish and chips

Mennene hadde siden 2012 planlagt det mest spektakulære tyverier i britisk historie.

Ifølge forfatter Dan Bilefsky, som har skrevet boken «En siste jobb», startet det hele i en pub i Nord-London der åtte menn i alderen 53 til 74 - alle omtalt som hardbarkede «karrierekriminelle» - var samlet.

Disse seks mennene ble alle dømt for deltakelse i innbruddstyveriet. Øverst fra venstre: William Lincoln, Terry Perkins, John Collins. Nederst fra venstre: Hugh Doyle, Carl Wood, Daniel Jones
Disse seks mennene ble alle dømt for deltakelse i innbruddstyveriet. Øverst fra venstre: William Lincoln, Terry Perkins, John Collins. Nederst fra venstre: Hugh Doyle, Carl Wood, Daniel Jones

Mens de spiste hver sin porsjon fish and chips, begynte mennene planleggingen av et siste kupp som skulle gi enorm avkastning og gjøre de til legender i den kriminelle underverden.

Kuppet skulle gi mennene verdier som penger, smykker og gull for anslagsvis 14 millioner pund, nærmere 160 millioner kroner.

Les også: – Hver dag vi gravde, fant vi ulike kroppsdeler

– Motivert av penger

Bilefsky sier følgende om tyvenes motivasjon:

– Dette skulle representere et siste «kupp». De var motivert av penger, men i en tid i livet da flere av deres medborgere bodde på sykehjem, var det spenningen om et siste «kupp» som fikk hjertene deres til å pumpe, sier han til New York Post.

På kvelden torsdag 2. april 2015, etter at sikkerhetsvaktene hadde låst smykkebutikken Hatton Garden for påsken, tok Michael Seed seg inn i bygget med det som trolig var en nøkkel og pin-kode. Kort tid etterpå kortsluttet han sikkerhetssystemet i bygget før han slapp inn resten av innbruddslaget bestående av Brian Reader, Danny Jones og Carl Wood.

74 år gamle John Collins var plassert i en bil i nærheten for å følge med på bevegelser utenfor butikken.

Les også: Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake

To forsøk

Mens de fire tyvene banet seg vei frem til hvelvet, utløste de imidlertid en alarm. Men politiet rykket aldri ut.

Slik så det ut i hvelvet etter at innbruddstyvene var ferdig.
Slik så det ut i hvelvet etter at innbruddstyvene var ferdig.

Tyvene startet etter kort tid det krevende arbeidet med å bore tre hull gjennom en tykk betongvegg ved hjelp av kjernebormaskin for å få tilgang til hvelvet. Det første forsøket mislyktes da en hydralikkpumpe ikke klarte å velte et kabinett som hindret mennene fra å klatre inn.

Etter å ha holdt på i over ett og et halvt døgn uten å komme inn i hvelvet, forlot mennene butikken lørdag morgen for å kjøpe en ny hydralikkpumpe. På dette tidspunktet fikk to av tyvene kalde føtter og valgte å trekke seg fra opplegget.

Timer senere reiste de resterende mennene tilbake for å fullføre jobben.

Om morgenen søndag 5. april, to og et halvt døgn etter at innbruddet startet, kunne to av mennene klatre inn i hvelvet. Den aldrende banden greide å åpne 73 av 999 bankbokser under innbruddet.

De fikk med seg en haug med gull, diamanter, kontanter og dyre smykker.

Les også: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Kaos i hvelvet

Innbruddet ble oppdaget dagen etter. Da politiet ankom åstedet, ble de møtt av et kaos i hvelvet. Gjengen hadde forlatt gjenstander og sikkerhetsbokser som lå strødd rundt på gulvet.

Det spektakulære brekket førte til en enorm politietterforskning som ble ledet av en spesialgruppe som fikk navnet «Flying Squad». Etter få måneder var totalt ni personer pågrepet. Mennene ble arrestert etter at politiet hadde kartlagt nettverket ved blant annet spaning og telefonavlytting.

Ti personer er senere blitt dømt for å være en del av innbruddslaget eller for å ha holdt tyvgodset skjult.

Døde av hjerteinnfarkt

I medier verden over har innbruddstyvene fått kallenavnet «bestefar-banden» grunnet medlemmenes høye alder.

Gjenglederne, som antas å ha vært John Collins (78), Brian Reader (80), Daniel Jones (64) og Terry Perkins (69) ble sammen med Carl Wood (62) og William Lincoln (63) i 2016 kjent skyldige i å ha planlagt tyveriet og for å ha holdt tyvgodset skjult. Dommene lød på henholdsvis sju og seks års fengsel. En sjette tiltalt, Hugh Doyle, fikk kun betinget fengsel.

Tyvene ble dømt til å betale 6,5 millioner pund, nærmere 70 millioner kroner, i erstatning.

Perkins døde av hjerteinnfarkt i fengsel i 2015, mens Collins og Reader allerede er løslatt fra fengsel. De risikerer å bli fengslet igjen om de ikke betaler erstatningen.

(Saken fortsetter under bildet)

Michael Seed ble dømt til ti års fengsel tidligere i år. Han hadde vært på flukt fra politiet i tre år. Foto: Ho / AFP
Michael Seed ble dømt til ti års fengsel tidligere i år. Han hadde vært på flukt fra politiet i tre år. Foto: Ho / AFP

Levde på flukt

Michael Seed, som ble identifisert som sin rolle under innbruddet etter kort tid, ble først pågrepet av politiet i mars 2018. Da ble han tatt med 1000 gjenstander som kunne knyttes til brekket.

I februar i år ble Seed dømt til ti års fengsel. Han har hele tiden nektet for å ha deltatt i innbruddet.

– Domfellelsen av Michael Seed markerer sluttstreken for en av de lengste politietterforskningene i Flying Squads historie, sa etterforskningsleder Mark Bedford til The Telegraph etter at dommen ble kjent.

Seed, som har studert elektronikk og fysikk, har aldri hatt en lovlig inntekt og aldri mottatt støtte fra det offentlige. I retten hevdet han å ha levd av svarte penger i hele sitt liv.

(Saken fortsetter under bildet)

SKJULT: Deler av utbyttet fra tyveriet ble gravd ned og skjult under en gravstøtte. Foto: NTB / AFP
SKJULT: Deler av utbyttet fra tyveriet ble gravd ned og skjult under en gravstøtte. Foto: NTB / AFP

Han hevdet videre at han ikke hadde interesse av smykker.

– For mange av ofrene inneholdt sikkerhetsboksene noe de har spart på hele livet. Disse ble snappet fra dem av Michael Seed og de tidligere dømte i denne saken, sa han.

Gravd ned på kirkegård

Under en tredel av tyvgodset er kommet til rette. Det ble funnet hjemme hos en av de dømte og under en gravstøtte på en kirkegård.

Deler av utbyttet er gitt tilbake til sine eiere.

Etterforskningsleder Craig Turner har tidligere uttalt at han fryktet at gjerningsmennene skulle bli idolisert.

– Det vil være noen der ute som har sympati for mennene og tror at dette var et modig kupp der ingen ble skadet. Sannheten er at mennene er karrierekriminelle som ikke bryr seg som om hvem de stjeler fra, sa han ifølge The Guardian.

Kilder: New York Post, The Guardian, Telegraph, Sky News, Independent