EU i kø for handelssamtaler med Trump

EUs handelskommissær Cecilia Malmström skal forhandle med USA om en ny tollavtale. Det er ukjent når samtalene skal starte. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
EUs handelskommissær Cecilia Malmström skal forhandle med USA om en ny tollavtale. Det er ukjent når samtalene skal starte. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs handelssjef Cecilia Malmström har fått mandat til å starte forhandlinger med USA om en ny tollavtale, men vet ennå ikke når diskusjonene kan starte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er klar til å begynne å forhandle med amerikanerne. Men vi har ikke satt noen dato for når det skal skje, sier Malmström til NTB.

Når oppstart av forhandlingene må vente, skyldes det først og fremst at USA akkurat nå er opptatt med intense forhandlinger med Kina.

EUs mål er å få på plass en miniavtale med USA som kun dekker toll på industrivarer og enkelte tekniske spørsmål.

Uformelle samtaler har allerede pågått i et års tid, påpeker Malmström. Men det formelle forhandlingsmandatet ble ikke godkjent av EUs medlemsland før i april.

Håpet er at forhandlingene skal avverge en ny eskalering av handelskonflikten som ble utløst i fjor vår da USAs president Donald Trump innførte ekstratoll på stål og aluminium.

EU og USA er også dypt uenige om Verdens handelsorganisasjon (WTO) og USAs nye straffetiltak mot Cuba, påpeker Malmström.

– Men vi prøver også å ha en positiv agenda, sier hun.

– Jeg tror at om vi begynner å forhandle, så kan det gå ganske fort.