Ny SpaceX-kapsel ødelagt i ulykke under testing

Et bilde fra 3. mars viser en Crew Dragon-kapsel fra selskapet SpaceX ved Den internasjonale romstasjonen. Den vellykkede testturen foregikk uten mannskap. Det er nå bekreftet at en slik romkapsel ble fullstendig ødelagt i en eksplosjon på Cape Canaveral 20. april. Foto: NASA via AP / NTB scanpix
Et bilde fra 3. mars viser en Crew Dragon-kapsel fra selskapet SpaceX ved Den internasjonale romstasjonen. Den vellykkede testturen foregikk uten mannskap. Det er nå bekreftet at en slik romkapsel ble fullstendig ødelagt i en eksplosjon på Cape Canaveral 20. april. Foto: NASA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny romkapsel som er utviklet for å frakte astronauter, ble fullstendig ødelagt under testing for noen dager siden, opplyser en amerikansk senator.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har i flere dager vært spekulert i hva som hendte på romfartssenteret Cape Canaveral 20. april. Folk i området kunne se kraftig røykutvikling, og i etterkant er det bare kommet vage meldinger om at noe var gått galt under testing av den nye SpaceX-kapselen Crew Dragon.

En kornete video som er lekket ut, viser en kraftig eksplosjon og brann i fartøyet. Nå bekreftes det at det er ødelagt.

– Hendelsen forårsaket et fullstendig tap av kapselen, sier senator Richard Shelby i en senatshøring. Han leder komiteen som har ansvaret for NASAs budsjett.

SpaceX, som ledes av Elon Musk, er et av selskapene som har fått i oppdrag å bygge nye, bemannede romfartøy for NASA.

Fartøy som skal frakte astronauter, må blant annet ha systemer på plass for å redde astronautene hvis noe går galt under oppskytingen. Det består av små rakettmotorer som gjør at romkapselen kan fly vekk fra bæreraketten i nødstilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var dette systemet som ble testet da kapselen eksploderte. Ingen var om bord, og det er ikke meldt om skadde i ulykken.

Ifølge Shelby skal NASA og SpaceX nå granske hendelsen sammen. Mye tyder på at eksplosjonen vil føre til en utsettelse i planene om å sende astronauter ut i verdensrommet i et amerikanskbygget romfartøy.

Siden romfergene ble pensjonert i 2011, har amerikanske astronauter reist med russiske Sojuz-fartøy når de skal til Den internasjonale romstasjonen.