Amerikansk milliardsatsing på raketter etter INF-exit

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har inngått nye rakettkontrakter verdt over 9 milliarder kroner på tre måneder etter at landet kunngjorde at det trekker seg fra INF-avtalen, ifølge ICAN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utmeldingen fra INF-avtalen er startskuddet på en ny kald krig, sier Beatrice Fihn, som leder Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN). Organisasjonen fikk Nobels fredspris i 2017.

President Donald Trump sa i oktober at USA skal trekke seg fra INF-avtalen som ble inngått mellom USA og det tidligere Sovjetunionen i 1987. Avtalen forbyr landbaserte mellomdistanseraketter. Trump anklager Russland for å ha brutt avtalen. Hans russiske motpart Vladimir Putin varslet dagen etter at også Moskva skal trekke seg fra avtalen.

Ifølge en studie fra ICAN og en annen gruppe atomvåpenmotstandere, PAX, har amerikanske myndigheter i de tre månedene etter Trumps kunngjøring, «inngått avtaler om ikke mindre enn 1 milliard dollar i nye missilkontrakter». Raytheon, Lockheed Martin og Boeing har fått størstedelen av kontraktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien fra ICAN og PAX medgir at det er uklart om de nye kontraktene inngått mellom 22. oktober og 21. januar dreier seg om produksjon av nye atomvåpen.

Susi Snyder, leder for PAX' atomnedrustningsavdeling og som er hovedforfatter av studien, viser til at Trump snakker om behov for global atomnedrustning, men at handlingene ikke er i overensstemmelse med budskapet.

– Vi ser at USA og andre land legger planer for et atomrustet århundre, med kontrakter til å utvikle våpnene til minst 2075, til tross for økt press både på hjemmebane og fra utlandet om å endre kurs, sier hun.