Maduro avviser at han planla å reise til Cuba

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier president Nicolás Maduro hadde planer om å reise til Cuba tirsdag, men ble overtalt av Russland til å bli i hjemlandet. Foto: AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo sier president Nicolás Maduro hadde planer om å reise til Cuba tirsdag, men ble overtalt av Russland til å bli i hjemlandet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president Nicolás Maduro avviser at han hadde planer om å forlate landet. Han ble overtalt av Russland til å bli, ifølge USAs utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han hadde et fly klar på flyplassen. Slik vi forstår det var han klar til å dra i morges, og Russland overtalte ham til å bli, sier utenriksminister Mike Pompeo til CNN tirsdag kveld.

Ifølge Pompeo skulle Maduro reise fra de voldsomme sammenstøtene i Caracas til Havanna på Cuba.

I en TV-sendt tale tirsdag kveld avviser presidenten planene, skriver The Guardian.

Også Russland avviser Pompeos opplysninger. Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova mener Pompeo sprer feilinformasjon.

I en uttalelse til CNN sier Zakharova at Washington «prøvde etter beste evne å svekke Venezuelas forsvar og at de nå bruker falske opplysninger som en del av en informasjonskrig».

Ikke sett ham

I intervjuet med CNN gjort fra beredskapsrommet i Det hvite hus sier Pompeo at det er «lenge siden noen har sett Maduro».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om USA ville garantere for Maduros sikkerhet dersom han hadde satt seg på et fly, svarer Pompeo at «Maduro forstår hva som vil skjer hvis han setter seg på et fly».

Utenriksministeren sier USA har blitt fortalt av topper i den venezuelanske regjeringen at de kom til hoppe av dersom det kom et nytt opprør i landet. Disse er så langt fortsatt lojale til Maduro, skriver TV-kanalen.

Cuba ut mot Bolton

Cuba har foreløpig ikke kommentert de angivelige planene til Maduro om å dra til Havanna. De kommenterer imidlertid Donald Trumps trussel på Twitter om å innføre handelsboikott og andre sanksjoner mot øystaten dersom de ikke trekker tilbake sine styrker i Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhåpentligvis vil alle cubanske soldater returnere til øya omgående, skriver Trump.

– USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er en patologisk løgner som feilinformerer Donald Trump. Det er ingen cubanske soldater i Venezuela. Det er heller ingen cubanere som tar del i militæroperasjoner eller sikkerhetsoperasjoner der, skriver Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez på Twitter tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rodríguez skriver videre i sin melding at de bare har helsepersonell som jobber med humanitært arbeid i Venezuela.

– Jeg avviser sterkt Trumps handelsboikott, skriver han.

Cubas president Miguel Díaz-Canel sier Trumps trusler er en «farlig aggressiv opptrapping», ifølge CNN. Også han avviser at Cuba har soldater i Venezuela.

Krisemøte

USA har støttet opposisjonsleder Juan Guaidó siden han erklærte seg selv som midlertidig president i januar, noe Pompeo igjen understrekte i intervjuet med CNN.

Situasjonen mellom regjeringen og opposisjonen har vært svært spent siden den gang. Onsdag er det ventet nye sammenstøt.

Som følge av de voldsomme sammenstøtene tirsdag, hvor over 70 ble såret, skal Lima-gruppen holde krisemøte om situasjonen fredag.