Guaidó varsler snarlig maktovertakelse i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som i januar utropte seg selv til president, varsler på nytt at en reell maktovertakelse er nær forestående.

Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder en reell maktovertakelse er nær forestående i Venezuela. Her fra et møte 1. april.
Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder en reell maktovertakelse er nær forestående i Venezuela. Her fra et møte 1. april. Foto: Natacha Pisarenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiden er inne for å øke presset i gatene. Tre dager gjenstår til 1. mai, sto det på en plakat under tittelen «operasjon frihet» som Guaidó hadde lagt ut på Twitter søndag.

Tirsdag publiserte han en video der han er omgitt av det som ser ut til å være flere tungt bevæpnede regjeringssoldater. Opposisjonslederen Leopoldo López, som har sittet i husarrest i halvannet år, står like bak Guaidó. Opptaket skal være gjort nær flybasen La Carlota i hovedstaden Caracas.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i mobilvideoen, som er filmet i grålysningen.

– Venezuela har tatt fatt på den avgjørende fasen i arbeidet med å få slutt på denne tilraningen av makt – Operasjon frihet. Jeg er blitt satt fri av militære, på ordre fra president Guaidó og grunnloven. Jeg er på La Carlota-basen. Alle må mobilisere. Tiden er kommet for å erobre friheten, skriver López på Twitter , i det som er hans første meldinger der siden han ble pågrepet og satt i husarrest i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber folket vise støtte

Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder en reell maktovertakelse er nær forestående i Venezuela. Tirsdag holdt han tale på Altamira-plassen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Fernando Llano / AP
Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder en reell maktovertakelse er nær forestående i Venezuela. Tirsdag holdt han tale på Altamira-plassen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Fernando Llano / AP

35-årige Guaidó oppfordret i videoen venezuelanere til å møte fram ved flybasen for å vise sin støtte, men ikke lenge etterpå kom det meldinger om bruk av tåregass fra området. Det kom også meldinger om at det var hørt skyting, angivelig mellom soldater som støtter henholdsvis Guaidó og president Nicolás Maduro, ifølge øyenvitner Reuters snakket med. Det forelå ingen flere opplysninger om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg møter nå de største militære enhetene i våre væpnede styrker og innleder sluttfasen i Operasjon frihet, skrev Guaidó senere, og fortsatte:

– Det venezuelanske folk, la oss gå ut i gatene. Hæren fortsetter mobiliseringen inntil vi står samlet og får gjort slutt på makttilraningen. Det er ingen vei tilbake.

Noen timer senere skrev han at folk følger oppfordringen og at de nå går ut i gatene i alle landets 24 delstater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lager historie. Avslutningen på denne makttilraningen kan ikke snus, skriver han.

Kort tid etter viste direktesendt fjernsyn fra en demonstrasjon et pansret kjøretøy som kjørte inn i demonstrantene. Det er ikke kommet meldinger om sårede.

Motstandere av president Nicolás Maduros regime løper fra regjeringslojale styrker som skyter tåregass mot dem utenfor La Carlota-flybasen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Fernando Llano / AP
Motstandere av president Nicolás Maduros regime løper fra regjeringslojale styrker som skyter tåregass mot dem utenfor La Carlota-flybasen i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Fernando Llano / AP

Aktuelt: Peru sender tilbake venezuelanske migranter

– Et lite kuppforsøk

Det er uklart hvor stor støtte Guaidó egentlig har blant landets soldater og militære ledere.

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez skriver på Twitter at president Nicolás Maduros regjering tirsdag sto overfor «et lite kuppforsøk», ledet av forrædere i hæren og støttet av opposisjonelle på høyresiden.

Sosialistlederen Diosdado Cabello som leder grunnlovsforsamlingen som Maduro etablerte i 2017 som et motstykke til den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, oppfordrer folk til å samle seg ved presidentpalasset og slå ring rundt Maduro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å bruke våpen hvis vi må, uttalte forsvarsminister Vladimir Padrino senere tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Padrino hevdet da at et kuppforsøk «av middelmådig omfang» var blitt slått tilbake. Han beskrev det angivelig kuppforsøket i favør av Guaidó som «lite» og «ubetydelig», og på fjernsyn sa forsvarsministeren at hæren «svarte umiddelbart» på komplottet.

Soldat såret av skudd i Caracas

En soldat lojal overfor president Nicolás Maduro er såret etter å ha blitt truffet av skudd i sammenstøt i Venezuelas hovedstad Caracas, ifølge regjeringen.

Opplysningen kommer fra forsvarsminister Vladimir Padrino etter at opposisjonsleder Juan Guaidó sa soldater hadde sluttet seg til hans kamp for å fjerne Maduro fra makten.

– Jeg fordømmer voldshandlingen der oberst Yerzon Jimenez Baez var offeret … såret av en kule i halsen, skrev Padrino på Twitter tirsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at han holder «opposisjonens politiske lederskap» ansvarlig for skytingen, som ifølge Padrino fant sted utenfor militærbasen La Carlota i Caracas der Guaidós tilhengere demonstrerte mot Maduro.

Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt

Venezuelas president Nicolás Maduro er under kraftig press. Foto: NTB scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro er under kraftig press. Foto: NTB scanpix

Frykter blodbad

– Dette er veldig skummelt. Det kan bli et skikkelig blodbad, sier Latin-Amerika-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Benedicte Bull, til Dagens Næringsliv.

Guaidó, som er nasjonalforsamlingens leder, utropte seg til president tidligere i år, begrunnet med at nasjonalforsamlingen anser gjenvalget av Maduro i fjor som ugyldig.

USA støtter en maktovertakelse

Guaidó nyter støtte fra USA og 53 andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Mike Pompeo skriver i en Twitter-melding at USA fullt ut støtter Guaidós oppfordring om en frigjøringsoperasjon, og at landet støtter det venezuelanske folket i deres søken etter frihet og demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton oppfordrer de væpnede styrkene i Venezuela om å støtte nasjonalforsamlingen, beskytte grunnloven og folket.

USAs president har oppfordret andre land om å anerkjenne Guaido som den legitime presidenten i Venezuela, etter at han i januar utropte seg selv til ny leder av landet.

Fakta om Venezuela:

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

* Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.

* I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

* Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg deler av opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

* 3,4 millioner venezuelanere har flyktet fra landet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

* 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

* USA var raskt ute med å anerkjenne Guaidó som «legitim president» og har siden fått følge av rundt 50 land.

* FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

Russland beskylder opposisjonen for å nøre opp under konflikten

Russland beskylder Venezuelas amerikanskstøttede opposisjonsleder Juan Guaidó for hisse til vold og ber partene sette seg ved forhandlingsbordet.

– Den radikale opposisjonen i Venezuela har igjen tatt i bruk en hardhendt konfrontasjonslinje, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Moskva. De beskylder president Nicolas Maduros motstandere for å nøre opp under konflikten.

– Det er viktig å unngå uro og blodsutgytelser, sier russiske myndigheter, og tar til orde for forhandlinger mellom partene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-sjefen ber om tilbakeholdenhet

FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer alle parter i konflikten i Venezuela til å unngå vold.

– Guterres oppfordrer alle parter til å vise full tilbakeholdenhet, og han ber alle om å unngå vold og å iverksette umiddelbare grep for å gjenopprette ro, sier FN-sjefens talsmann Stephane Dujarric.

Talsmannen legger til at FN har vært i kontakt med begge parter, og at «det er ikke opp til generalsekretæren å gi støtte til noen av partene». Han understreker at FN-sjefens fokus handler om «å sikre at alt gjøres for å unngå vold og å gjenopprette ro».

Guterres har gjentatte ganger bedt om dialog for å få slutt på den politiske krisen i Venezuela. Striden har forverret en humanitær krise som nå berører hver fjerde venezuelaner, ifølge FNs egne tall.

FN: Over 300.000 barn fra Venezuela lever som flyktninger i Colombia