Erdogan: F-35-programmet vil kollapse uten Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier kampflyprogrammet F-35 vil lide dersom Tyrkia utestenges. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier kampflyprogrammet F-35 vil lide dersom Tyrkia utestenges. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske kampflyprogrammet F-35 vil kollapse dersom Tyrkia kastes ut, advarer president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er rasende over at NATO-allierte Tyrkia har inngått kontrakt om kjøp av det avanserte luftvernmissilsystemet S-400 fra Russland og har truet med å kaste landet ut av kampflyprogrammet, som også Norge er med i.

– Et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse, sier Erdogan, som tirsdag deltok på en våpenmesse i Istanbul.

Tyrkia skal etter planen kjøpe 100 fly av typen F-35 fra amerikanske Lockheed Martin, men er også med i konsortiet som leverer deler og produserer flyet.

– De som forsøker å stenge Tyrkia ute fra et prosjekt der vi også er produksjonspartner, innser ikke hva det vil lede til, sier Erdogan.

Bakgrunn: USA stanser F-35-leveranser til Tyrkia

Tidligere i måneden varslet Pentagon at ytterligere leveranser av F-35-deler til Tyrkia er innstilt inntil videre.

– Dersom Tyrkia kjøper S-400, vil deres fortsatte deltakelse i F-35-programmet stå på spill, het det i en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Erdogan har avvist kravet og sier at Tyrkia er en suveren stat som kjøper våpensystemer fra hvem de vil.

Aktuelt: Kampflyregningen til Forsvaret har steget med 16 milliarder kroner