Kurdiske myndigheter: Uaktuelt å sende barn til Norge uten mødrene

Totalt er 18 norske barn eller barn med norsk tilknytning gjort rede for i leiren al-Hol. Tre av disse har ifølge NRK mødre som fortsatt er i live. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB scanpix
Totalt er 18 norske barn eller barn med norsk tilknytning gjort rede for i leiren al-Hol. Tre av disse har ifølge NRK mødre som fortsatt er i live. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale myndigheter vil ikke la norske IS-kvinner bli igjen mens barna deres sendes til Norge, slik statsminister Erna Solberg (H) har tatt til orde for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ikke utlevere barna alene, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria, Abdel Karim Omar, til NRK.

I al-Hol-leiren nordøst i Syria blir kvinner som har deltatt i terrororganisasjonen IS holdt av kurdiske myndigheter. Barna deres og foreldreløse barn er også internert i leiren, under det Røde Kors kaller uakseptable forhold.

I forrige uke sa statsminister Erna Solberg (H) at norske myndigheter vil forsøke å hente hjem foreldreløse barn fra leiren. Statsministeren sa også at barn som har foreldre som fortsatt lever, kan få hjelp til å komme tilbake til Norge, hvis mødrene samtykker og blir igjen i Syria.

– Vi vil ikke si ja til at mødrene kan komme slik situasjonen er nå. Det vil måtte være et samtykke fra mødre om at barna skal sendes til Norge, sa Solberg i Dagsnytt 18.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker: IS forsøker å rekruttere nye medlemmer med ny video

Men beskjeden fra de kurdiske selvstyremyndighetene er at det er uaktuelt å skille mor og barn.

– Hvis vi får en forespørsel fra norske myndigheter, vil vi utlevere de foreldreløse barna. Men barn som har foreldre, må være sammen med mødrene sine, sier Omar.

Totalt er 18 norske barn eller barn med norsk tilknytning gjort rede for i leiren al-Hol. Tre av disse har mødre som fortsatt er i live.

Verken utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eller statsministeren vil kommentere saken.

Barneombudet: Å skille IS-barn fra foreldre er brudd på barnekonvensjonen