Forsker: IS forsøker å rekruttere nye medlemmer med ny video

IS hevder denne mannen er ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi. Det er i så fall første gang på fem år han ses. Foto: AP/ NTB scanpix
IS hevder denne mannen er ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi. Det er i så fall første gang på fem år han ses. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En dansk forsker tror IS forsøker å mobilisere når de publiserer en propagandavideo med det som antas å være ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Videoen kommer kort tid etter de spektakulære angrepene på Sri Lanka, noe som tyder på at de prøver å heise flagget igjen, ikke bare i Midtøsten, men også i Asia, sier Mona Kanwal Sheikh, forsker i internasjonal politikk og sikkerhetsstudier ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier, til Berlingske Tidende.

Dersom det stemmer at en av mennene man ser på videoen er Abu Bakr al-Baghdadi, er det i så fall første gang på fem år han ses.

– Det er foruroligende at de skrur opp mobiliseringsinnsatsen, også i lys av debatten om den potensielle trusselen fra IS-krigere som har vendt hjem, sier forskeren.

Ukjent hvor han er

Hvor Baghdadi befinner seg, er ukjent. Han har vist seg offentlig bare én gang de siste årene, og det var i Mosul i Irak i 2014, der han erklærte et såkalt kalifat i Irak og Syria.

Det 18 minutter lange opptaket ble sendt ut av det IS-tilknyttede propagandanettstedet Furqan og viser det som skal være Baghdadi bli intervjuet. Han snakker først om kampen om Baghouz i Syria. Byen var IS' siste tilholdssted inntil amerikanskstøttede kurdiske styrker tok kontroll over den i forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen nevner mannen også angrepene på Sri Lanka, hvor over 250 mennesker ble drept i angrep mot tre kirker og tre hoteller. Denne delen av intervjuet vises ikke med video, kun med lyd.

Stemmen hyller angriperne og kaller påskeangrepet på Sri Lanka «hevn for brødrene i Baghouz».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny strategi

– IS har hele tiden hatt en tilstedeværelse på internett, hvor de har fått folk til å gjøre vanvittige handlinger i Paris, London og København. Det usedvanlige er at det er han som viser seg på videoen. Det kan være en måte å holde folk i ilden på, sier Mikkel Storm Jensen, major og analytiker ved Institutt for Strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark, til BT.

Jensen sier at IS konkurrerer om islamistiske fanatikere på lik linje med al-Qaida siden de nå har mistet kontroll over store områder i Midtøsten.

– Deres forretningsbetingelser er blitt endret, sier analytikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldt drept flere ganger

Mannen som antas å være Baghdadi fremstår på opptaket med bustete grått og rødfarget skjegg, iført en svart kappe og en beige-farget vest. Det som ser ut til å være et automatgevær er plassert ved siden av ham.

Det er dog ingen selvfølge at det er IS-lederen som vises på videoen. Han har gjentatte ganger blitt meldt både drept og såret i løpet av de fem årene han viste seg i Mosul. Baghdadi vil nå være 47 år gammel.