Et splittet Spania går til valg

Santiago Abascal, leder for høyrepopulistiske Vox, idet han avla stemme i Madrid søndag.
Santiago Abascal, leder for høyrepopulistiske Vox, idet han avla stemme i Madrid søndag. Foto: Andrea Comas / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framgangen til høyrepopulistiske Vox gjør det usikkert om Spanias statsminister Pedro Sánchez får beholde regjeringsmakten etter søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokraten Sánchez (47) og hans kone avla stemme i et valglokale i et kultursenter i hovedstaden Madrid på formiddagen.

Omgitt av pressefolk og kameraer sa statsministeren at han håper valget vil lede til et flertall i nasjonalforsamlingen som kan gjennomføre sosiale og politiske reformer.

Meningsmålinger tyder på at Sánchez' parti PSOE ligger an til å bli klart størst i valget på ny nasjonalforsamling.

Likevel er det ikke sikkert at han vil klare å sikre flertall for en ny regjering. En av grunnene er framgangen til det høyrepopulistiske partiet Vox.

Fakta om valget i Spania:

* Spania holder valg på ny nasjonalforsamling søndag 28. april.

* Statsminister Pedró Sanchez utlyste nyvalget i februar da det ble klart at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke ville få flertall.

* De siste meningsmålingene før valget gir regjeringspartiet PSOE en oppslutning på rundt 29 prosent. Konservative PP ligger på rundt 20 prosent, liberale Ciudadanos på rundt 15 prosent, venstrepartiet Podemos på rundt 13 prosent og høyrepopulistiske Vox på rundt 11 prosent.

* I alt 37 millioner spanjoler har stemmerett i valget, som er det tredje i Spania på mindre enn fire år.

Kronglete vei

Sánchez har riktignok et favorittstempel med en oppslutning for PSOE på nesten 30 prosent på de siste meningsmålingene.

En mann kaster en vinflaske i en resirkuleringscontainer i Madrid. På plakaten et bilde av de sosialistiske statsministeren Pedro Sanchez. NTB Scanpix/AP.
En mann kaster en vinflaske i en resirkuleringscontainer i Madrid. På plakaten et bilde av de sosialistiske statsministeren Pedro Sanchez. NTB Scanpix/AP.

Men dette er ikke nok til å være sikker på seier. Veien til regjeringsmakt kan bli kronglete i det fragmenterte spanske partilandskapet, der både høyresiden og katalanske partier har satt Sánchez under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sánchez kan regne med støtte fra venstrepartiet Podemos, som ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene. Men sannsynligheten er stor for at han også vil trenge hjelp fra regionale småpartier for å beholde makten, blant annet fra katalanske separatister.

En annen mulighet er at høyresiden klarer å danne flertall og overtar regjeringsmakten. Det kan bli lettere hvis høyrepopulistiske Vox kommer inn i nasjonalforsamlingen for første gang – og særlig hvis partiet gjør det bedre i valget enn på meningsmålingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Catalonia vil avskaffe monarkiet i Spania

– En risiko

I forkant av valget har analytikere pekt på muligheten for at det finnes «skjulte» Vox-velgere som ikke svarer sant når meningsmålingsinstituttene spør hva de skal stemme. I så fall kan partiets oppslutning være større enn antatt.

– Det er en reell risiko, har statsminister Sánchez sagt om muligheten for en høyreregjering med støtte fra Vox.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet har slått seg opp på spansk nasjonalisme, verdikonservatisme og innvandringsmotstand og har fått rundt 11 prosent av stemmene på de siste målingene.

Motstand mot separatister

Vox ble dannet i 2013, men fikk sitt gjennombrudd i regionvalget i Andalucia i desember i fjor.

Bakgrunn: Ytre høyre-parti inn i regionforsamlingen i Andalucía

I valgkampen er det Spanias kulturelle arv og tradisjonelle verdier det har handlet om for Vox. Men framfor alt motstand mot separatister som krever mer selvstyre eller løsrivelse for regionen Catalonia.

Pedro Sánchez overtok som statsminister i juni i fjor da forgjengeren Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP fikk et mistillitsvotum mot seg i kjølvannet av en korrupsjonssak.

I vinter ble det imidlertid klart at Sánchez ikke fikk flertall i nasjonalforsamlingen for sitt forslag til statsbudsjett. Den ferske statsministeren besluttet da å utskrive nyvalg.