Sudan får nytt styrende råd med sivil deltakelse

Militærjuntaen som nylig tok makten i Sudan, ble lørdag enige om å opprette et felles styrende råd med den sivile opposisjonen. Demonstranter i landet har krevd en overgang til sivilt styre etter at president Omar al-Bashir ble avsatt 11. april. Foto: AP / NTB scanpix
Militærjuntaen som nylig tok makten i Sudan, ble lørdag enige om å opprette et felles styrende råd med den sivile opposisjonen. Demonstranter i landet har krevd en overgang til sivilt styre etter at president Omar al-Bashir ble avsatt 11. april. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærjuntaen og den sivile opposisjonen i Sudan er enige om å danne et felles råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den styrende juntaen og lederne for protestene med krav om overgang til sivilt styre har sittet sammen for å diskutere demonstrantenes krav. Etter mange timers samtaler ble de lørdag enige om å opprette et felles råd.

– Vi er enige om å opprette rådet. Nå diskuterer vi hvor stor andel av rådet som skal bestå av sivile representanter og hvor mange som skal være fra militæret, sier Ahmed al-Rabia, som har deltatt i samtalene.

Militærjuntaen avsatte president Omar al-Bashir og tok makten tidligere i måneden. Da hadde det allerede vært flere måneder med protester mot Bashir. Men demonstrantene har fortsatt å gi uttrykk for sin misnøye og har krevd at det militære rådet trer til side og overdrar makten til et sivilt styre. Opposisjonen i landet har gått sammen om å forhandle med militærrådet, og det er disse samtalene som nå har båret frukter.

Lørdag sa også opposisjonsleder Sadiq al-Mahdi at Sudan umiddelbart bør slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen ICC. Det vil åpne for at Bashir kan utleveres og stilles for en internasjonal rett.