Xi sikrer 555 milliarder til sitt Silkevei-prosjekt

Kinas president Xi Jinping snakker til pressen etter det to dager lange toppmøtet om infrastrukturprosjektet Belte- og vei-initiativet, eller Silkeveiprosjektet. Foto: AP / NTB scanpix
Kinas president Xi Jinping snakker til pressen etter det to dager lange toppmøtet om infrastrukturprosjektet Belte- og vei-initiativet, eller Silkeveiprosjektet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kina har underskrevet avtaler til en verdi av tilsvarende 555 milliarder kroner til det gigantiske infrastrukturprosjektet Belte- og vei-initiativet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunngjorde president Xi Jinping lørdag etter at han hadde avsluttet det to dager lange internasjonale toppmøtet om det såkalte Silkevei-prosjektet.

I tillegg til å ha underskrevet en rekke store avtaler, forsøkte Xi på lørdagens pressekonferanse nok en gang å dempe uroen over det gigantiske prosjektet.

– Vi er fast bestemt på å støtte en åpen, ren og grønn utvikling og forkaste proteksjonisme, sa han på pressekonferansen, der det ikke var anledning for journalistene å stille spørsmål til Xi.

Ifølge Xi er målet med det ambisiøse infrastrukturprosjektet å knytte Asia til Europa og Afrika via massive investeringer til vei-, tog- og skipsprosjekter.

Men kritikerne peker på at prosjektet egentlig har som mål å styrke Kinas globale innflytelse gjennom avtaler som favoriserer kinesiske selskaper og som vil føre til miljøødeleggelser og sende fattige land inn i dyp gjeld.

Trump: – Russland og Kina hjelper oss med Nord-Korea

Personvernpolicy