Arrestordre mot tidligere FARC-leder i Colombia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et fredstribunal i Colombia har utstedt arrestordre på en tidligere FARC-leder. Den tidligere geriljakommandanten anklages for brudd på fredsavtalen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrestordren ble utstedt av en spesialdomstol som er etablert for å straffeforfølge tidligere stridende. Domstolen kan velge andre straffealternativer enn fengsel for dem som tilstår, betaler erstatning til ofrene og lover å avstå fra å bruke vold i fremtiden.

Etter at Ivan Duque ble valgt til president i fjor, sa han at han ville reversere deler av fredsavtalens om gjorde slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt. Presidenten mener avtalen, som lot FARC bli omdannet til et politisk parti, legger seg på en for myk linje.

Det oppfattes også som at tribunalet legger seg på en strengere linje når det opphever prøveløslatelsen av Hernan Dario Velasquez Saldarriaga – også kjent som El Paisa – og beordrer ham pågrepet. Velasquez, som ledet en elitestyrke i FARC, er den første opprørslederen som blir straffet av tribunalet. Reaksjonen kommer etter at han tre ganger ha unnlatt å møte for tribunalet, der han blant annet må svare for anklager om bortføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interpol er også varslet om arrestordren. Det er ukjent hvor Velasquez har oppholdt seg siden juni i fjor. Etter at det dukket opp anklager om drap og bortføring, forlot han jungelområdet sør i landet der han etter planen skulle vendt tilbake til et liv i det sivile samfunnet. Velasquez forsvant sammen med en av FARCs fredsforhandlere. Mennene har tatt avstand fra fredsavtalen etter at en annen opprørsleder ble pågrepet for et år siden og utlevert til USA, der han var etterlyst for narkotikasmugling.