Kampene raser i boligområder i Tripoli

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits gikk til angrep på den libyske hovedstaden Tripoli 4. april. Byen forsvares av militssoldater (foto) som støtter den internasjonal anerkjente regjeringen i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits gikk til angrep på den libyske hovedstaden Tripoli 4. april. Byen forsvares av militssoldater (foto) som støtter den internasjonal anerkjente regjeringen i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen for sivilbefolkningen i Tripoli, som er under angrep fra opprørsgeneralen Khalifa Haftar, blir stadig mer kritisk, advarer Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haftar og hans mektige LNA-milits innledet 4. april en militæroffensiv for å erobre Libyas hovedstad, der den FN-støttede regjeringen i landet holder til.

Minst 278 mennesker er drept og 1.300 såret i kampene, og flere boligområder er nå omdannet til krigssoner, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Den humanitære situasjonen i og rundt Tripoli er kraftig forverret de siste tre ukene, konstaterer ICRC.

Nærmere 35.000 mennesker har ifølge FN flyktet fra sine hjem og søkt tilflukt hos slektninger eller i offentlige bygninger etter at Haftars menn angrep byen.

Stadig farligere

– Tripolis grunnleggende tjenester og infrastruktur, blant annet sykehus og vannforsyning, som alt var preget av de siste åtte års voldshandlinger, er nå ytterligere svekket, slår ICRC fast.

– Blant dem vi er aller mest bekymret for, er sivilbefolkningen som bor nær fronten. Tett befolkede områder blir nå gradvis omdannet til slagmark, sier Youness Rahoui, som leder ICRCs virksomhet i den libyske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir også stadig farligere for helsepersonell å hente de sårede, da granatangrepene blir stadig mer vilkårlige, sier han.

Aktuelt: Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya

Innesperret i leirer

FNs organisasjon for migrasjon (IOM) er også dypt bekymret over skjebnen til rundt 3.000 flyktninger og migranter som holdes innesperret i leirer i områder der kampene nå pågår som hardest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Landet ble kort tid etter et viktig transittland for flyktninger og migranter fra hele det afrikanske kontinentet, samt for krigsflyktninger fra blant annet Syria som håper å ta seg sjøveien til Europa.

EU-land som Italia har brukt store beløp på å ruste opp den libyske kystvakten for å få dem til å stanse båter som forsøker å krysse Middelhavet og har også rustet opp libysk milits som hindrer båter å legge fra land. Migranter som stanses blir sperret inne i leirer der forholdene er svært kritikkverdige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Søreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter Natos krig i Libya

Evakuerer

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har de siste to ukene evakuert 825 flyktninger og migranter fra leirer i utkanten av Tripoli, etter meldinger om kamphandlinger.

– Flyktninger og migranter i Tripoli har aldri vært i større fare. Det er helt avgjørende at de som nå er i fare blir sluppet fri og evakuert til tryggere steder, sier UNHCRs nestleder i Libya, Matthew Brook.

Leger Uten Grenser (MSF) deler bekymringen og krever at de internerte flyktningene og migrantene straks evakueres fra Libya.

– MSF ber i dag på nytt om at de straks evakueres fra landet, sier lederen for organisasjonens krisearbeid, Karline Kleijer, som opplyser at det har vært «brutale og vilkårlige angrep» mot interneringsleirene de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Gir Frank Bakke-Jensen så hatten passer om norsk Libya-bombing

Sikkerhetsrådet splittet

Libyas internasjonalt anerkjente regjering, som holder til på en strengt bevoktet marinebase i Tripoli, har bedt FNs sikkerhetsråd sende observatører til Tripoli.

Regjeringen anklager Haftars milits for å angripe tett befolkede områder med tungt artilleri og raketter, for å rekruttere barnesoldater og for å forårsake store materielle ødeleggelser i sin offensiv mot byen.

Sikkerhetsrådet er imidlertid splittet i synet på opprørsgeneralen og Russland har nektet å slutte opp om et britisk resolusjonsutkast som krever våpenhvile i Tripoli.

USA har ifølge FN-diplomater også bedt om tid til å vurdere situasjonen, og president Donald Trump hyllet senest i forrige uke Haftar.

– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus etter at de to hadde snakket sammen på telefon.

Historisk: 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia