Trump: Nord-Korea fikk ingen penger for å løslate amerikansk student

Donald Trump sier at USA ikke har betalt penger til Nord-Korea for å sikre løslatelsen av Otto Warmbier. Studenten døde kort tid etter ankomst til USA.

Nord-Korea krevde flere millioner dollar fra USA for å dekke sykehusregningen til Otto Warmbier før de løslot den amerikanske studenten. Warmbier døde få dager etter at han kom hjem. Arkivfoto: Jon Chol Jin / AP / NTB scanpix
Nord-Korea krevde flere millioner dollar fra USA for å dekke sykehusregningen til Otto Warmbier før de løslot den amerikanske studenten. Warmbier døde få dager etter at han kom hjem. Arkivfoto: Jon Chol Jin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ingen penger ble betalt til Nord-Korea for Otto Warmbier, ikke to millioner dollar, ikke noe annet», skriver den amerikanske presidenten på Twitter fredag.

Meldingen er en kommentar til en CNN-sak der flere ikke navngitte kilder sier at USA ble bedt om å betale en sykehusregning på 2 millioner dollar i forbindelse med løslatelsen av den amerikanske studenten. Kravet ble framsatt under forhandlinger om Warmbiers løslatelse i 2017 mens han lå på sykehus i Nord-Korea.

Men Trump-administrasjonen har ikke betalt regningen, selv om den ifølge en av CNNs kilder ble signert av Joseph Yun, som tidligere jobbet i utenriksdepartementet som spesialutsending til Nord-Korea.

Hjem med hjerneskade

Warmbier ble sendt tilbake til USA i juni 2017 etter halvannet års fangenskap i Nord-Korea, men da han ankom, var han i koma og han døde seks dager senere med en alvorlig hjerneskade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Otto Warmbier ble arrestert på flyplassen i Pyongyang i januar 2016 idet han skulle forlate landet etter å ha vært der som turist. Den amerikanske studenten ble beskyldt for å ha forsøkt å stjele en propagandaplakat fra et hotell. Han ble dømt og satt fengslet i halvannet år før han ble utlevert til USA.

Blankofullmakt

Joseph Yun fikk overlevert regningen da han reiste til det lukkede landet i 2017 for å hente hjem Warmbier. Yun signerte fakturaen og informerte daværende utenriksminister Rex Tillerson, som igjen fortalte president Donald Trump om sykehusregningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yun sier han hadde ordre fra presidenten om å gjøre «hva som helst» for å få 21 år gamle Warmbier hjem. Regningen havnet hos finansdepartementet, der den forble ubetalt i hele 2017, skriver Washington Post , som også omtaler saken. Avisen skriver det er uklart om regningen er betalt siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil aldri betale

En kilde sier til CNN at Trump-administrasjonen ikke har betalt regningen, og at den heller ikke ble tatt opp av nordkoreanerne da landet søkte å bedre det anstrengte forholdet til USA.

– Vi har gjort det klart at de aldri kommer til å få noe, sier kilden.

Ved et arrangement tidligere denne måneden, der Warmbiers familie var til stede, avviste utenriksminister Mike Pompeo at USA betaler løsepenger for gisler.

– Husk at enhver betaling til et terrorregime gir dem penger de kan bruke til å ta flere av våre folk som fanger. Vi kan ikke akseptere en sånn risiko, og dere ville ikke bedt oss gjøre det, sa Pompeo.