Russisk selskap tar over Syrias største havn

Et russisk selskap har fått kontrakt på å drive Syrias største havn, Tartus, de neste 49 årene, opplyser myndighetene i Damaskus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontraktslengden på 49 ble fastsatt slik at begge parter kommer godt ut av den, skriver den regjeringsvennlige avisen Al-Watan.

Som en del av avtalen skal russiske Stroytransgaz investere 500 millioner dollar for å utvide havnen lengst øst i Middelhavet, sier Syrias samferdselsminister Ali Hammoud, ifølge den regjeringsvennlige avisen Al-Watan. Han sier havnen, som åpnet på 1960-tallet, ikke er dyp nok til å ta imot store skip.

Russland har en marinebase i Tartus, og landet har vært en viktig alliert for president Bashar al-Assad i den åtte år lange borgerkrigen i Syria. Russerne har gitt avgjørende militær støtte til det syriske regimet.

Sammen med Latakia er Tartus den viktigste havnen i Syria, og den har også blitt en viktig utskipingshavn for irakiske eksportvarer. Ifølge samferdselsministeren vil utvidelsen av havnen gjøre at Syria kan benytte den i stedet for nabolandenes havner når landet skal bygges opp igjen etter borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stroytransgaz ble grunnlagt i 1990, året før Sovjetunionen kollapset, og er et av de største entreprenørselskapene i Russland. Milliardæren Gennadij Timtsjenko, som har forbindelser til Kreml, eier 80 prosent av selskapet. I fjor fikk selskapet en 50 år lang kontrakt på utvinning av fosfat fra den syriske regionen Palmyra.