Putin og Kim fornøyde etter møte

Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes torsdag for første gang i Vladivostok.
Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes torsdag for første gang i Vladivostok. Foto: Sergei Ilnitsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un var godt fornøyde etter sitt nærmere to timer lange møte i Vladivostok torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har akkurat hatt en meningsfull utveksling av syn på spørsmål av felles interesse, sa Kim etter møtet.

Ifølge Putin diskuterte de to Nord-Koreas atomvåpenprogram og «hva som bør gjøres for å bedre situasjonen».

Putin har tidligere gjort det klart at Russland ikke ønsker en atommakt som nabo og har i Sikkerhetsrådet stemt for resolusjoner med krav om at Nord-Korea stanser utviklingen av atomvåpen og langtrekkende missiler.

Russland har samtidig tatt til orde for å lette sanksjonstrykket mot Nord-Korea, stikk i strid med det som har vært USAs linje.

USA har beskyldt russerne for å hjelpe nordkoreanerne med å omgå noen av sanksjonene som er innført, noe russiske myndigheter aviser.

Vil styrke forholdet

Putin åpnet torsdagens møte med å si at Russland ønsker å støtte positive tiltak på Koreahalvøya.

– Jeg er trygg på at ditt besøk til Russland vil hjelpe oss å forstå bedre hvordan vi kan løse situasjonen på Koreahalvøya og hva Russland kan gjøre for å støtte de positive prosessene, sa den russiske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror dette blir et veldig nyttig møte for å utvikle forholdet mellom landene – et langvarig vennskap og en lang historie – og gjøre det mer stabilt og sunt, kvitterte Kim.

Første møte

Det er første gang de to lederne møtes, men Putin har tre ganger tidligere møtt Kims far og forgjenger Kim Jong-il. Sist en russisk president og en nordkoreansk leder møttes, var da Dmitrij Medvedev møtte Kim Jong-il for åtte år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putins rådgiver Jurij Usjakov sa tidligere i uken at hovedtema for torsdagens møte blir Nord-Koreas atomprogram.

– Fokuset vil være på en politisk og diplomatisk løsning på atomproblemet på Koreahalvøya. Russland er innstilt på å gjøre alt for å styrke en positiv utvikling, sa Usjakov.

Samtalene mellom USA og Nord-Korea om det samme emnet har stått i stampe etter det heller mislykkede toppmøtet mellom Kim og Donald Trump i Vietnam tidligere i år. Dermed vender Kim seg nå til en av Nord-Koreas tradisjonelle allierte etter at Putin har sendt flere invitasjoner i kjølvannet av Kims økte reise- og møteaktivitet med utenlandske ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samler støtte

Det siste året har han i tillegg til to møter med Trump også hatt fire møter med Kinas president Xi Jinping og tre med president Moon Jae-in i Sør-Korea. Analytikere mener den nordkoreanske lederen er ute etter å samle støtte i den fastlåste situasjonen med USA.

Under møtet med Trump i Hanoi ba Nord-Korea om umiddelbar lettelse av sanksjonene mot landet. Samtalene strandet imidlertid da partene ikke ble enige om hva Nord-Korea kunne tilby i bytte mot slike lettelser.