Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas

Betty Boatner, en av søstrene til drapsofferet James Byrd, jr. deltok onsdag på et bønnemøte i Jasper, der det ble bedt for både Byrd og for drapsmannen som ble henrettet onsdag. Foto: Ryan Welch / The Beaumont Enterprise / AP / NTB scanpix
Betty Boatner, en av søstrene til drapsofferet James Byrd, jr. deltok onsdag på et bønnemøte i Jasper, der det ble bedt for både Byrd og for drapsmannen som ble henrettet onsdag. Foto: Ryan Welch / The Beaumont Enterprise / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

John William King, en selverklært rasist som sto bak det grusomme drapet på en svart mann i 1998, ble onsdag henrettet i Texas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

King fikk giftsprøyten i fengselet i Huntsville onsdag kveld, nesten 21 år etter drapet på James Byrd, jr. Byrd ble lenket fast bak en pickup og slept nesten tre kilometer langs en avsidesliggende vei. Den 49 år gamle mannen var i live i minst to kilometer før kroppen hans ble slitt i filler.

Påtalemyndigheten sier Byrd ble valgt fordi han var svart. King, en hvit mann som den gangen var i begynnelsen av 20-årene, hadde en rekke rasistiske tatoveringer, inkludert en av en svart mann hengt fra et tre. Drapet ble klassifisert som hatkriminalitet og satte søkelyset på den lille byen Jasper nær grensen til delstaten Louisiana. Byen har i de påfølgende tiårene prøvd å bli kvitt sitt rasistiske rykte, som lokale tjenestemenn mener er ufortjent.

Drapsdømte King sa i et intervju i 2001 at han er overbevist rasist, men ikke «en hatdyrkende drapsmann». 44-åringen ble den fjerde som er henrettet i USA hittil i år. Tre av henrettelsene har skjedd i Texas, som er den delstaten der flest blir henrettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Henrettelsen sender en budskap til verden om at når du gjør noe så grusomt, må du betalte den høyeste prisen, sa en av Byrds søstre. Sammenlignet med smerten og lidelsen broren ble påført før han døde, mener hun King «slapp billig unna».

En annen mann ble henrettet i 2011 for sin delaktighet i drapet. Den tredje gjerningsmannen ble dømt til livstid i fengsel og kan søke om prøveløslatelse først i 2038.