Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen

Politioppbudet er stort på Sri Lanka etter søndagens terrorangrep. Onsdag fikk landets politisjef og presidentens stabssjef sparken av president Maithripala Sirisena. Foto: AP / NTB scanpix
Politioppbudet er stort på Sri Lanka etter søndagens terrorangrep. Onsdag fikk landets politisjef og presidentens stabssjef sparken av president Maithripala Sirisena. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Myndighetene på Sri Lanka bekrefter at IS kan ha medvirket til terroraksjonen 1. påskedag. Landets politisjef fikk onsdag beskjed om å gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets president Maithripala Sirisena oppfordret både sin egen stabssjef Hemasiri Fernando og politisjef Pujith Jayasundara til å trekke seg.

Srilankiske myndigheter har erkjent at de på forhånd ble advart om at ytterliggående islamister planla terrorangrep – men at advarslene ikke ble brakt videre til landets øverste ledere.

Politiet i øystaten opplyste onsdag at ni selvmordsbombere deltok i gjennomføringen av terroraksjonen 1. påskedag. Åtte av disse skal være identifisert.

Én av dem var en kvinne som sprengte seg selv da politiet ankom et hus hvor hun befant seg i hovedstaden Colombo. I denne eksplosjonen ble også to barn og tre politifolk drept.

Blant gjerningspersonene skal det også ha vært to brødre. En av dem var gift med kvinnen som sprengte seg, ifølge en srilankisk politikilde som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

– Utbrytergruppe

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sier gjerningspersonene hadde middelklasse- og overklassebakgrunn.

– De fleste av dem er godt utdannet, sa han på en pressekonferanse onsdag. Én av de antatte gjerningspersonene har tidligere studert i Storbritannia og Australia.

Selvmordsbomberne utgjorde angivelig en utbrytergruppe fra to små og inntil nå lite kjente islamistgrupper: National Thowheed Jamaath og Jammiyathul Millathu Ibrahim. Lederen for utbrytergruppa skal ha gjennomført bombeangrepet mot hotellet Shangri-La i Colombo.

Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder at gjerningspersonene handlet på vegne av dem. Wijewardene sier det er en forbindelse til IS «via ideologi, og kanskje finansiering».

Etterforskerne jobber med å finne ut om IS bidro til å finansiere angrepene som rammet tre kirker og fire hoteller.

– Ville ta hevn

IS-nettstedet Amaq har publisert et opptak som viser åtte menn som angivelig utførte terroraksjonen.

På opptaket sverger mennene troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Alle er maskert med unntak av mannen som leder edsavleggelsen. Han er blitt identifisert som Zahran Hashim, som antas å lede National Thowheed Jamaath.

Srilankisk etterretning tror gjerningspersonene ønsket å hevne terroraksjonen mot moskeer på New Zealand tidligere i år.

Hva som er bakgrunnen for denne mistanken, er ikke offentlig kjent. Myndighetene på New Zealand har sagt at de foreløpig ikke har mottatt informasjon som underbygger påstanden.

Flere hundre ble drept

Gjerningspersonene på Sri Lanka skal ha brukt to skjulesteder – såkalte safe houses – i hovedstaden Colombo og byen Negombo.

Rundt 60 personer er pågrepet i etterkant av terroraksjonen. Blant disse er en velstående forretningsmann som er far til de to brødrene som deltok i selvmordsaksjonen.

Minst 359 mennesker ble drept i terroraksjonen, og over 400 ble såret. Blant dødsofrene er det briter, amerikanere, indere og flere andre utlendinger. Tre av de drepte var barn av den danske milliardæren Anders Holch Povlsen.

Organisasjoner for muslimer på Sri Lanka sier de advarte om den ytterliggående islamist-lederen Zahran Hashim allerede for flere år siden. Det er ikke kjent om Hashim fortsatt lever eller om han var en av selvmordsbomberne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden