Brasils ekspresident får redusert straff

En av ekspresident Lula da Silvas tilhengere med et flagg som oppfordrer til å slippe ekspresidenten fri. Så langt gikk ikke ankedomstolen, men straffen ble redusert med drøyt tre år. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
En av ekspresident Lula da Silvas tilhengere med et flagg som oppfordrer til å slippe ekspresidenten fri. Så langt gikk ikke ankedomstolen, men straffen ble redusert med drøyt tre år. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En brasiliansk ankedomstol har reduserte straffen for landets korrupsjonsdømte ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva fra tolv til snaut ni års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av de fire dommerne i landets øverste ankedomstol gikk inn for å opprettholde dommen mot Lula, men reduserte straffen til åtte år og ti måneders fengsel. Den 73 år gamle tidligere statssjefen var dømt til tolv år og én måned i fengsel for korrupsjon og hvitvasking i forbindelse med et planlagt eiendomskjøp. Saken er knyttet til en større korrupsjonsskandale i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Selv om ankedomstolen ikke ville endre skyldspørsmålet, avviste den noen av argumentene som førte til at straffen ble skjerpet fra ni og et halvt års fengsel til drøyt tolv år i forrige rettsrunde. En av dommerne mente også at hensynet til Lulas alder talte for redusert straff.

Den reduserte straffen innebærer at Lula allerede til høsten kan søke om åpen soning eller husarrest, skriver avisen O Globo.

Ekspresidentens tilhengere mener dommen mot ham er politisk motivert. Dommen gjorde at venstrepolitikeren ikke kunne stille i det forrige presidentvalget, der høyrepopulisten Jair Bolsonaro gikk av med seieren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært