Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra

VIDEO: Dette skjedde på Sri Lanka
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom islamistgruppa Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ) sto bak terroren som kostet over 320 liv på Sri Lanka 1. påskedag, handlet de neppe alene, tror eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anser det for svært usannsynlig at denne gruppen kan ha utført dette alene, uten bistand fra krefter eller organisasjoner utenfor Sri Lanka, sier professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Øivind Fuglerud til NTB.

Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ) har ikke tatt på seg ansvaret for terroren mot kirker og hoteller 1. påskedag, men er av myndighetene utpekt som hovedmistenkt.

– At man i dette miljøet kan finne personer som er villige til å sprenge seg selv, anser jeg ikke som usannsynlig, sier Fuglerud, som i neste måned gir ut boken «Krig og fred på Sri Lanka».

Les også: – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka

På frammarsj

Sikkerhetsstyrkene på Sri Lanka fant i januar et lager med 100 kilo sprengstoff og detonatorer, men uten å kunne fastslå hvem det tilhørte.

Amerikanske Soufan Center advarte samme måned i en rapport om at al-Qaida og den ytterliggående islamistgruppa IS er på frammarsj i det sørlige Asia og forsøker å rekruttere i land som Bangladesh, Myanmar, India og Sri Lanka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge myndighetene på Sri Lanka var terrorangrepene 1. påskedag hevn for angrepene mot to moskeer på New Zealand i mars, der 50 mennesker ble drept, men det er ikke kjent hva de bygger denne påstanden på.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka

Fremmedkrigere

Stratfor, som overvåker og analyserer terrorgrupper verden over, er overbevist om at utenlandske krefter var involvert i terrorangrepene på Sri Lanka og mener hjemvendte fremmedkrigere fra Syria og Irak kan ha vært involvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lankas sikkerhetstjeneste opplyste i 2016 at et 30-tall srilankere hadde reist til Syria og sluttet seg til IS, men det er ikke kjent om disse siden har returnert til hjemlandet.

– Det er ikke usannsynlig at gjerningsmennene kan komme fra dette miljøet, mener Fuglerud.

Amarnath Amarasingam, som selv er fra Sri Lanka og er tilknyttet tankesmia Institute for Strategic Dialogue (ISD) , har forsket på fremmedkrigerne fra hjemlandet. Han utelukker heller ikke at noen av dem kan ha vært involvert i terroren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg begynner å tror at dette angrepet ble koordinert fra utlandet, sier han til den indiske avisen The Hindu.

Les også: Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren

Lashkar-e-Taiba

Fuglerud peker på den pakistanske islamistgruppen Lashkar-e-Taiba, som har nære bånd til al-Qaida, som en mulig medskyldig.

– Det er ikke usannsynlig at de kan ha vært involvert. Det er kjent at miljøer og grupper, særlig i det østlige Sri Lanka, har hatt forbindelser til Pakistan, både forretningsforbindelser og at en del familier har sendt barn dit på religiøs opplæring og skolegang, sier Fuglerud.

Lashkar-e-Taiba, som gjennomførte i 2009 et stort og koordinert terrorangrep mot ti ulike mål i Mumbai, blant dem to luksushoteller.

– De ser på kampen som en del av global jihad, sier Fuglerud.

Les også: Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forgiftet politisk klima

Fuglerud fester ikke uten videre lit til opplysningene som kommer fra myndighetene på Sri Lanka og viser til at landet i flere tiår har vært preget av dype etniske og politiske motsetninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele denne ulykksalige hendelsen utspiller seg i et politisk klima som på mange måter er forgiftet av motsetninger. Det er en åpenbar fare for at også denne etterforskningen vil preges av dette, sier han.

Fuglerud utelukker heller ikke at den politiske striden mellom president Maithripala Sirisena og statsminister Ranil Wickremesinghe og deres respektive støttespillere, kan ha vært en medvirkende årsak til terroren.

– Det kan ha vært ulike interesser involvert. At en islamistisk gruppe har et ønske og et mål om å gjennomføre en handling av denne typen, utelukker ikke at de kan ha fått mer eller mindre aktiv støtte av andre krefter som ønsker å bruke den samme hendelsen for andre formål, sier Fuglerud.